Σπιναλόγκα: Το ιστορικό νησί της «καραντίνας»

H Σπιναλόγκα αποτελεί ίσως ένα από τα αγαπημένα μνημεία των ξένων επισκεπτών μας αλλά και των Ελλήνων.

Η Σπιναλόγκα βρίσκεται πλέον πολύ ψηλά στο πάνθεον των τουριστικών μνημείων που φωτογραφίες τους έχουν ανεβάσει χιλιάδες τουρίστες στις διαδικτυακές παγκόσμιες πλατφόρμες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά την Κνωσό όσον αφορά την επισκεψιμότητα.

Μάλιστα στην εποχή του covid 19 η Σπιναλόγκα έχει και μια ξεχωριστή σημασία μιας και ήταν το νησί της καραντίνας για τους ασθενείς με φυματίωση.

Φέτος η Σπιναλόγκα, που ανήκει στον Νομό Λασιθίου, απολαμβάνει την μοναξιά της μιας και στον κόλπο του Μεραμπέλου δεν έχουν φτάσει ακόμα οι ορδές των επισκεπτών.

Σε κάθε περίπτωση το νησί των Λεπρών εξακολουθεί να κατακτά πρωτιές και φέτος μιας και οι φωτογραφίες και τα βίντεο των τουριστών στα social media την κατατάσσουν στα μνημεία που έχουν στο ενεργητικό τους εκατομμύρια κλικ.

Το όνομα Σπιναλόγκα

Σήμερα Σπιναλόγκα ονομάζουμε μονάχα το μικρό νησί, αλλά οι Ενετοί με το όνομα αυτό αποκαλούσαν και την μεγάλη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα που ενώνεται με την Ελούντα με ένα στενό ισθμό.

Αναφέρεται ότι η Κολοκύθα ήταν ενωμένη με την Σπιναλόγκα (γι αυτό μοιράζονταν το ίδιο όνομα), αλλά το 1526 οι Ενετοί άνοιξαν διώρυγα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μικρό αυτό νησί.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Ενετό χαρτογράφο Vincenzo Coronelli και την αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη για την ακρίβεια της. Πάντως το νησί απέχει από την Κολοκύθα μόνο 170 μέτρα και τα νερά είναι αβαθή, οπότε είναι πιθανό οι Ενετοί πράγματι να προχώρησαν στο έργο αυτό προκειμένου να δημιουργήσουν ένα απόρθητο νησί - φρούριο.

Το όνομα Σπιναλόγκα προέκυψε γύρω στο 13ο αιώνα με νονούς τους Ενετούς κατακτητές, οι οποίοι αφού δεν είχαν εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα παρέφθειραν (παράφρασαν) το τοπωνύμιο «στην Ολούντα» σε Σπιναλόντε αρχικά (13ος αιώνας) και αργότερα σε Σπιναλόγκα.

Όχι τυχαία βέβαια, γιατί το Σπιναλόγκα τους ήταν ήδη γνωστό από μία νησίδα στη Βενετία, τη σημερινή Τζιουντέκα (Εβραϊκή).

Μια άλλη ερμηνεία του ονόματος Σπιναλόγκα, το θέλει να έχει προκύψει από το σχήμα της νησίδας που θυμίζει μακρύ αγκάθι (σπίνα=αγκάθι, λόνγκα=μακρύ), μία θεωρία που δεν την ενστερνίζονται πολλοί.

Αρκετά αργότερα το 1957 παρουσιάστηκε ένα άλλο όνομα για τη νησίδα, το όνομα Καλυδών, σαν μια ανεπιτυχής προσπάθεια για να αντικατασταθεί το λατινογενές Σπιναλόγκα με ένα ελληνοπρεπές όνομα.

Πηγή: neakriti.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις