Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών που βασίζεται στη διασύνδεση δομών υγείας στα νησιά με νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, στην ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών στα νησιά, αλλά και στη δυνατότητα ελέγχων και αεροδιακομιδών πιθανών κρουσμάτων.
Ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού απασχόλησε και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα. Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Προς τούτο αποφασίστηκε να υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.
Σύψας: «Είναι ένα ρίσκο και θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα»
Οι τοπικές εξάρσεις του κορονοϊού που παρατηρήθηκαν πάντως το περασμένο διάστημα σε περιοχές της χώρας όπως ο οικισμός Ρομά στη Λάρισα και η Ξάνθη, λειτούργησαν ως πρόβα τζενεράλε για τη διαχείριση μίας πιθανής εστίας κορωνοϊού σε τουριστικούς προορισμούς.
Οι λοιμωξιολόγοι πάντως που τις τελευταίες μέρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μπαρ στη Μύκονο το περασμένο Σαββατοκύριακο, εμφανίζονται βέβαιοι ότι με την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας θα καταγραφούν εισερχόμενα κρούσματα. «Είναι ένα ρίσκο και θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» είχε χαρακτηριστικά για το άνοιγμα των πτήσεων και του τουρισμού, χθες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας. «Θα επανεκτιμηθεί το ποιες χώρες είναι ασφαλείς. Ο τουρισμός είναι ένας κίνδυνος, δεν χρειάζεται πάνω σε αυτόν να προσθέτουμε και τον κίνδυνο συγχρωτισμού».
«Μπορεί να έχουμε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο μπορεί να επιφέρει και οικονομική καταστροφή. Και τα δύο θα συμβούν αν δεν αλλάξει, αυτή η κατάσταση, αν δεν αλλάξει αυτή η τάση που είχαμε τις τελευταίες μέρες», προειδοποίησε.
Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι τα τρία σημεία που πρέπει να εστιάζεται η προσοχή είναι τα εξής: τα ορφανά κρούσματα, η ατομική ευθύνη και η διαχείριση των πτήσεων και του τουρισμού.
«Χρειάζεται μια συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των “κόκκινων” χωρών σε κάθε φάση που θα αλλάζουν τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι θα ξεφύγουν κρούσματα και από τις ασφαλείς χώρες, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα προφίλ για όλους τους τουρίστες, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό.
Τουρισμός: Τα 3 στάδια των θερινών lockdown για τον κορονοϊό
Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι στις πτήσεις από τις «πράσινες» χώρες θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, όμως από τις «κόκκινες», όπου η επιδημία μαίνεται, οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι.
Το σχέδιο της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό είναι να «συναφθούν» συνεργασίες ανάμεσα σε νησιά και μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς -της ηπειρωτικής χώρας, ώστε να υποδέχονται τυχόν κρούσματα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο lockdowns σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια.
- Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο
- Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων (με τουρίστες από πτήση ή πτήσεις με κρούσματα)
- Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί
Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε ότι «φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», αναφερόμενος στο γενικό lockdown για ένα νησί.
Μόσιαλος: Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα λόγω τουρισμού
Στην επανεκκίνηση του τουρισμού αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας πως το αναμενόμενο είναι να αυξηθούν τα κρούσματα γιατί «στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο επιπολασμό της νόσου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ένα στοιχείο που επίσης κρίνει πως είναι σημαντικό να έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, είναι μία «μέτρηση για το πόσοι πολίτες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό». «Σε χώρες που πέρασαν μεγαλύτερες εντάσεις από τον κορονοϊό συγκριτικά με εμάς, όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχει μετρηθεί ότι προσβλήθηκε το 5% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 1% στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Δανία και στη Νορβηγία. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε αστικά κέντρα. 11% στη Μαδρίτη, 10% στη Στοκχόλμη και στην Γενεύη, 17% στο Λονδίνο. Σε επίπεδο χώρας, κυρίως στην Ευρώπη, με λίγες εξαιρέσεις, αυτά τα ποσοστά μας λένε ότι πολλοί λίγοι κόλλησαν τον ιό, λόγω του lockdown και είναι δύσκολο να δούμε μεγάλη έξαρση από τον τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», είπε ο κ. Μόσιαλος.
Πηγή: iefimerida.gr