«Η επίσκεψή μου στην Κρήτη έχει “πράσινο” χρώμα. Με το μεγάλο έργο που υπογράφουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια του νησιού, ενώ σύντομα θα αποτελούν οριστικά παρελθόν οι εικόνες ντροπής στη Χρυσή, για την οποία ετοιμάζουμε ειδικό διαχειριστικό σχέδιο».
Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, κατά τη χθεσινή άφιξή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα της διήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη.
Μια επίσκεψη, η οποία έχει δύο βασικούς άξονες: Από τη μια τις σημερινές πανηγυρικές υπογραφές των συμβάσεων της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με τις οποίες ξεκινά να παίρνει “σάρκα και οστά” ένα οραματικό έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα εξασφαλίσει ενεργειακά το νησί μας, και από την άλλη, έτερο σημείο αναφοράς στην επίσκεψη Χατζηδάκη αποτελεί η αποκατάσταση της... τάξης στη μαγευτική Χρυσή.
Αποκατάσταση της τάξης που θα έρθει μέσα από την εκπόνηση ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου υπό την αιγίδα του ίδιου του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χθες έκανε προσωπική αυτοψία στο Γαϊδουρονήσι και σήμερα θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη της σπάνιας φυσικής ομορφιάς νήσου...
Ιστορικές υπογραφές για ένα οραματικό έργοΣημείο αναφοράς στη διήμερη αυτή επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος είναι φυσικά η ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 σήμερα το μεσημέρι στο Ηράκλειο, όπου και θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην “Αριάδνη Interconnection”, 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.
Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Siemens-TEΡNA (μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Στην εκδήλωση, πέραν φυσικά του ίδιου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, θα παρευρεθούν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020”.
Μετά την τελετή θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει και μια σειρά αντισταθμιστικών κοινωφελών έργων, με επίκεντρο τόσο την περιοχή του Μαλεβιζίου (που θα υποδεχτεί το “μεγάλο” καλώδιο), αλλά και ευρύτερα του Ηρακλείου, όπως και για την περιοχή Κισσάμου-Χανίων, όπου έχουμε το έτερο έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.
Μεγαλόπρεπο-αναπτυξιακόΗ ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, έργο που μετά τις σημερινές ιστορικές υπογραφές μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα έργα διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος παγκοσμίως, σχεδιασμένο στη βάση των αυστηρότερων προτύπων.
Το έργο περιλαμβάνεται στο “top 5” των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage Source Converter - VSC).
Σημαντικές προοπτικέςΌπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, με την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το νησί απαλλάσσεται από την ενεργειακή απομόνωση, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό του εφοδιασμό και βάζοντας stop στην εξάρτησή του από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί βασικό κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς το όποιο αναπτυξιακό και στρατηγικό πλάνο θα διαθέτει πλέον όλες τις προοπτικές υλοποίησης. Παράλληλα, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία. Επί της ουσίας, απελευθερώνει όλες εκείνες τις δυναμικές συνθήκες που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού.
Ανθρώπινο δυναμικόΗ εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά projects διεθνώς, που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Εκτός της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του αξίας, το έργο επιφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα και σε επίπεδο απασχόλησής ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική απασχόληση.
Ανανεώσιμες Πηγές ΕνέργειεςΗ ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αποτελεί και το έναυσμα υλοποίησης έργων ΑΠΕ στο νησί. Η διασύνδεση δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Συνοπτικά αναφέρεται ότι:
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συμβάλλει με 600 MW δυναμικότητα ΑΠΕ από το 2030 και μετά, ενώ σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αναμένεται να δημιουργήσουν συνολική δυναμικότητα ΑΠΕ περί τα 870 ΜV.
Πολλαπλασιαστικά οφέληΧωρίς αμφιβολία, η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική χαρακτηρίζεται ως ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος έργο για:
- την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού,
- τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησής του,
- τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Με την υλοποίησή του εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του δικτύου της Κρήτης και συνακόλουθα αναπτύσσονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας του νησιού.
Την ίδια στιγμή, άμεσα ωφελούμενο από το έργο είναι και το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι καταβάλλουν ετησίως 400 εκατ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης από τους τρεις ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.
Το έργο συντελεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα τρία εργοστάσια ΑΗΣ στην Κρήτη.Μειώνεται δε κατά 60% των εκπομπών CO2 από το σβήσιμο των “βρόµικων” εργοστασίων (μείωση κατά 500.000 τόνους CO2 από το 2023).
Ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων, προκειμένου να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση της όχλησης κατά τη διάρκεια υλοποίησης των εργασιών, με συστηματική συντήρηση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του συστήματος και εξασφαλίζοντας την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κρήτη έχει “πράσινο” χρώμα και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη Χρυσή επιδιώκουν να βάλουν μια τάξη και να προστατεύσουν το νησί από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες.Σχετικά με τη σημερινή ιστορική για το νησί ημέρα, με την υπογραφή των συμβάσεων του έργου του λεγόμενου “μεγάλου” υποθαλάσσιου καλωδίου της Κρήτης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων για την υποθαλάσσια ζεύξη Αττικής-Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση είναι αποφάσεις που θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί. Ειδικά, μιλώντας γι' αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα, υπάρχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακή διάσταση, διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Η Κρήτη περνάει σε μια καινούργια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Κρήτη, τόνισε ότι η Ελλάδα προχωράει προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας, και γι' αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης προχωρά με μεγάλες ταχύτητες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δε παρέλειψε να σχολιάσει και την τουρκική στάση σε ό,τι αφορά τις έρευνες στα νότια της Κρήτης, κάνοντας λόγο για τουρκικές αστειότητες...«Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, και η Ελλάδα, προφανώς, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες, η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Τον περασμένο Δεκέμβρη, με την υπογραφή του αγωγού East Med, ο Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, όμως στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από εκείνους τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής αποφασιστικότητας έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αυτοψία Χατζηδάκη στη ΧρυσήΑπό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετέβη αμέσως στη Χρυσή, όπου και πραγματοποίησε αυτοψία, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, με ξεναγό τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.
Θέμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η ορθή διαχείριση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της νήσου Χρυσής Ιεράπετρας, ώστε να αντιστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η φθίνουσα πορεία του φυσικού περιβάλλοντός της, για να συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον το “διαμάντι” της Κρήτης και ολόκληρης της Μεσογείου.
Πριν επιβιβαστεί ο υπουργός στο πλωτό Λ.Σ. 148 του Λιμενικού Σώματος, προηγήθηκε έρευνα με ειδικό σκύλο ανιχνευτή στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού της Ιεράπετρας, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού και της Αστυνομίας για την αποφυγή κάποιου απροόπτου, από διαμαρτυρόμενους πολίτες για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Η διαμαρτυρία τελικά έγινε στη βόρεια έξοδο της Ιεράπετρας.
«Είμαι εδώ, στην Ιεράπετρα, για τη Χρυσή, το γνωστό σε όλους Γαϊδουρονήσι. Με ενδιαφέρει η περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού, που έχει χαρακτηριστεί σαν περιοχή Natura, αλλά είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Θέλουμε για τις περιοχές Natura να έχουμε μια ουσιαστική πολιτική, που να εξασφαλίζει την προστασία και την αναβάθμισή τους.
Εδώ υπάρχει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012.Υπάρχει έπειτα η πρόταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από το 2015. Μετά από τόσα χρόνια όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργα. Με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και φυσικά με τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, κάνουμε αυτοψία στη νήσο Χρυσή, για να περάσουμε, μετά τη σύσκεψη που θα κάνουμε την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) στο Ηράκλειο, από τη θεωρεία στην πράξη. Θα εκπονηθεί ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο, που θα έχει τη βάση του στις προτάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και των τοπικών Αρχών, και στη συνέχεια αυτό θα γίνει επίσημη κρατική πολιτική με βάση και τις προβλέψεις του τελευταίου Νόμου, του 4685», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Πιστεύω και ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εικόνες ντροπής της Χρυσής θα λάβουν τέλος και θα έχουμε ένα νησί που θα αντιστοιχεί πράγματι σε περιοχή Natura. Έχουμε μια φιλόδοξη “πράσινη” ατζέντα, που προφανώς αφορά και στη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων».
Συνοδεία των υπευθύνων της εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κωστής Χατζηδάκης έλαβε γνώση των προβλημάτων που απειλούν με υποβάθμιση το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και των ενεργειών που πρόκειται να θεσμοθετηθούν.
Το σχέδιο διαχείρισης και οι δράσεις«Στην κλειστή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης στο κεντρικό κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία του κ. Χατζηδάκη και των επικεφαλής των φορέων και οργανισμών που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της νήσου Χρυσής, θα παρθούν αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη. Θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το Σχέδιο Διαχείρισης, καθώς και ενέργειες- δράσεις- έργα τα οποία προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, με ιεράρχηση και οριστικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
«Από τις συναντήσεις αυτές και από την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη υπουργού στη νήσο Χρυσή, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της νήσου Χρυσής, που αποτελεί το “διαμάντι” της νότιας Κρήτης και της Ιεράπετρας, καθώς και η συμφωνία και η δέσμευση όλων των συναρμόδιων για το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες», ανέφερε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.
Πηγή: neakriti.gr