Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων στη Μαλακάσα είχαν διαρκή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ωρωπού Γ. Γιασημάκη, εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση τους, τόσο στον ίδιο όσο και στους πολίτες του Ωρωπού.
Επιπλέον, την επόμενη μέρα των επεισοδίων, την Δευτέρα 1 Ιουνίου ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου όπου παρουσία Αντιδημάρχων ενημερώθηκε αναλυτικά για την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού καθώς και για την απρόσμενη εξέλιξη των γεγονότων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, η Δημοτική Αρχή καθώς και οι πολίτες του Δήμου Ωρωπού συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 31/5/2020 στον κόμβο Μαλακάσας για να στηρίξουν τους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για τις δυο υπεράριθμες ανοιχτές δομές παράνομων μεταναστών. Ωστόσο η συγκέντρωση δεν έληξε ειρηνικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων, θέτοντας σε κίνδυνο μικρά παιδιά και οικογένειες. Θύμα των δακρυγόνων έπεσε και ο Δήμαρχος στην προσπάθεια του να έρθει σε συνεννόηση με τις αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθούν τα επεισόδια.
Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Αττικής καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος και πολίτες του Ωρωπού επισημαίνοντας:«Σ΄ένα τόσο σύνθετο θέμα όπως είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν έχει καμία θέση η βία, αλλά απαιτείται διάλογος, σύνθεση και πολιτικές που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή αλλά και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες της κρατώντας την κοινωνία όρθια, κάνοντας πράξη έννοιες όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά. Για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματα απαιτείται σύνεση και ορθολογισμός απ΄όλους μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης σε δήλωση του ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέα η αδικαιολόγητη χρήση βίας απέναντι σε πολίτες αλλά και στον ίδιο τον Δήμαρχο, τον πρώτο πολίτη του τόπου.
«Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ένα δισεπίλυτο θέμα που απαιτεί την συνεργασία Κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Πράγματι, η τοπική κοινωνία της Μαλακάσας φαίνεται να σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος μεταναστών έναντι των μόνιμων κατοίκων. Θα πρέπει να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών στις δομές από την Κυβέρνηση με βάση τοπικά-κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια και με κύριο στόχο τη μείωση των φιλοξενούμενων. Ακόμα, οι δομές θα πρέπει να είναι φρουρούμενες επί 24ώρου βάσης, απόλυτα ελεγχόμενες κατά την είσοδο και έξοδο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι θα παραμένει σταθερός ο αριθμός των φιλοξενούμενων και θα αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία όποιων δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες δομές».