Εκτός από τις εικόνες χιονισμένου τοπίου που άφησε πίσω το χαλάζι της Κυριακής, την τελευταία ημέρα του Μαΐου, προκάλεσε και εκτεταμένες καταστροφές στα χωράφια της υπαίθρου.
Η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη και πυκνή, με χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού, που έπληξε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Νέων Αγροτών Ν. Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης περιοχές που επλήγησαν έντονα ήταν η βόρεια πλευρά του δήμου Αβδήρων και οι οικισμοί Πετεινού, Ζυγού, Βαφέικων και Κουτσού, ενώ η βραδινή χαλαζόπτωση έπληξε και Κεσσάνη, Εράσμιο και άλλα χωριά.
Ακόμη, οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν καταστροφές και σε άλλους οικισμούς, όπως η Συδινή, ο Πολύσιτος, η Εξοχή, το Δέκαρχο, η Κρεμαστή και αλλού.
Καταστροφές σε κηπευτικά, δέντρα και σιτηρά
«Καταστροφές έχουν σημειωθεί στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, το βαμβάκι και τα κηπευτικά που οι αγρότες έσπειραν πριν μερικές ημέρες. Ζημιές έχουμε και στα δέντρα. Τα χωράφια γέμισαν φύλλα που έπεσαν από το χαλάζι και μαζί βέβαια καταστράφηκε και ο καρπός», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.
Εξηγεί ακόμη ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές σταριού, κριθαριού και ελαιοκράμβης, αφού το αλώνισμα θα ξεκινούσε σε 10-20 μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα μήνα σχεδόν θα άρχιζαν να παίρνουν και τα χρήματα των κόπων τους. «Πραγματικά, είναι πολύ μεγάλη ατυχία, αφού οι άνθρωποι αυτοί ήταν στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής», αναφέρει στο «Ε».
Ζητείται η άμεση καταγραφή και εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ
Ο ίδιος ενημερώνει ότι επικοινώνησε ήδη με τον ΕΛΓΑ και ζήτησε να γίνει άμεσα η καταγραφή και να ξεκινήσει με προτεραιότητα για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στη φάση του αλωνίσματος, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα με την παραγωγή που δεν έχει καταστραφεί.
Ο κ. Δαλάτσης ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις, ώστε να μην καθυστερήσει η αποζημίωση. «Θέλω να πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις θα γίνουν γρήγορα ώστε να μην περάσει το εξάμηνο. Η οικονομική συγκυρία είναι και για τους αγρότες πάρα πολύ δύσκολη, οπότε είναι αναγκαίο να υποστηριχτούν», υπογραμμίζει, προσθέτοντας, «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι αποζημιώσεις προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες και δεν προέρχονται από χρήματα των φορολογούμενων. Οι αγρότες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν αντιστοιχούν σε μικρά ποσά, και δε λαμβάνουν αποζημιώσεις κάθε χρόνο. Το σημειώνω για να μην υπάρχουν παρανοήσεις».
Πηγή: empros.gr