Πιο κοντά Ιωάννινα και Πάτρα μέσω των μεταμοσχεύσεων.
Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της λειτουργίας ενός Ενιαίου Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πατρών αντίστοιχα, έγινε το περασμένο Σάββατο.
Την ημέρα αυτή, πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια» η μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή του Νοσοκομείου, από τον καθηγητή Χειρουργικής του ΠΓΝΙ Μιχ. Μήτση και τον συνεργάτη του, γενικό χειρουργό και επιστημονικό συνεργάτη στο ΠΓΝΙ Βασίλη Τάτση, με τη συμμετοχή ιατρικής ομάδας της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείο Πατρών.
Για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη μεταμόσχευση που έγινε από τους ιατρούς των Ιωαννίνων στο νοσοκομείο της Πάτρας, η πρώτη όμως μετά την υπογραφή της απόφασης του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2019 και πιστοποιεί τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.
Μεταμόσχευση νεφρού
Το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση νεφρού σε λήπτη 65 ετών, με δότη έναν 66χρονο που κατέληξε μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε νοσοκομείο της Αττικής.
Μιλώντας στο ITV, ο γενικός χειρουργός Βασίλης Τάτσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συσταθεί, κυρίως όμως να λειτουργήσει στην πράξη προς όφελος της υγείας των πολιτών της Δυτ. Ελλάδας, το Ενιαίο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, τονίζοντας, πως η συνεργασία των δύο νοσοκομείων είναι εξαιρετική.
Επιστημονικός υπεύθυνος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΓΝ Πατρών αναφέρονται τα εξής: «Την μεταμόσχευση διενήργησε ο Μιχαήλ Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με τον συνεργάτη του ιατρό Βασίλειο Τάτση. Στην μεταμοσχευτική διαδικασία συμμετείχε ιατρική ομάδα της Χειρουργικής Κλινικής με διευθυντή τον καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μαρούλη, ιατροί του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου με διευθυντή τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας Δημήτριο Γούμενο, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, καθώς επίσης ομάδα αναισθησιολόγων του ΠΓΝΠ».
Ο Νόμος περί τοπικού νεφρού
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, δεν είναι άλλο από την αύξηση της δωρεάς οργάνων. Επειδή όμως αυτό το στοίχημα δε μπορεί να κερδηθεί από τη μία ημέρα στην άλλη, αυτό που θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τον κ. Τάτση, είναι να θεσπιστεί ξανά ο Νόμος περί τοπικού νεφρού.
«Αυτό ίσχυε και παλαιότερα και έδινε το δικαίωμα σε κάθε μεταμοσχευτική ομάδα, που κάνει λήψη νεφρών, να κρατήσει το ένα μόσχευμα για δικούς της ασθενείς, στην ίδια περιοχή και το δεύτερο να δοθεί στην εθνική λίστα. Από τη στιγμή που υπάρχει συνεργασία, υπάρχει η δυνατότητα να υποστηρίξουμε από κοινού το θέμα και να αυξήσουμε τις μεταμοσχεύσεις», ανέφερε ο κ. Τάτσης.
Πηγή: https://epirusonline.gr