Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνουν δύο μέλη της «συμμορίας των 11» που εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές, ενώ στους υπόλοιπους εννέα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Όλοι τους διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη μεγάλη κλοπή της Τράπεζας της Ελλάδος την 1η Οκτωβρίου 2004.
Σύμφωνα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online», μετά από μαραθώνιες ανακριτικές διαδικασίες, προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο φερόμενος ως αρχηγός και ένας κατηγορούμενος για κακουργηματική εκβίαση.
Οι υπόλοιποι 9 αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους στο αστυνομικό τμήμα. Σε τέσσερις εξ αυτών επιβλήθηκε επιπλέον και καταβολή εγγύησης.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και έληξε τα ξημερώματα τις Κυριακής
Σύμφωνα με τις ποινικές διώξεις, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με στόχο να χαθούν τα ίχνη του χρήματος μέσα από τα καταστήματα που διατηρούσαν στο κέντρο και την Παραλία Καλαμάτας, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, να χαθούν τα ίχνη του χρήματος.
Μετά τις 3 π.μ., ξημερώματα Κυριακής, και με την ανακριτική διαδικασία να έχει ξεκινήσει στις 9 το πρωί του Σαββάτου, ανακρίτρια και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση προφυλάκισης του 45χρονου φερόμενου ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς και ενός 33χρονου ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα.
Ο34χρονος Σέρβος, ο οποίος κατηγορείτο μαζί με τον 33χρονο προφυλακισθέντα και τον 45χρονο για το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης και τις απειλές σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους ανταγωνιστικών μαγαζιών, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και της απαγόρευσης να προσεγγίσει στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ο 45χρονος φέρεται να συνδέεται με τη διακίνηση παράνομου χρήματος από τη μεγάλη κλοπή των 5,9 εκατ. ευρώ από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, μαζί με 8 ακόμα Καλαματιανούς επαγγελματίες - από τους οποίους οι δύο, ένας 35χρονος και ένας 43χρονος, απολογήθηκαν το Σάββατο και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ο ένας και 50.000 ευρώ ο άλλος.
Την Κυριακή, απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ένας 30χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος, ένας 52χρονος πατέρας και ο 25χρονος γιος του. Στους δύο πρώτους επιβλήθηκε επιπλέον η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Ακόμη, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ένας 27χρονος, στον οποίο επιβλήθηκε και εγγύηση 5.000 ευρώ, ένας 39χρονος και ένας 45χρονος.
Ποτέ δεν βρέθηκαν τα 4,7 εκατ. ευρώ από τα κλοπιμαία της «συμμορίας των 11»
Οι καταστηματάρχες κατηγορούνται ότι αγόραζαν κέντρα διασκέδασης και μπαρ, και εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή μέλη εταιρειών για να παίρνουν τις άδειες λειτουργίας, ώστε να κάνουν το ξέπλυμα χρήματος.
Μέσα από τις ανακριτικές διαδικασίες άνοιξε πάλι η υπόθεση της μεγάλης κλοπής της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τα 5,9 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος Καλαμάτας, ποτέ δεν βρέθηκαν τα 4,7 εκατ. ευρώ.
Ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης είχε κριθεί ένοχος και καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την κλοπή από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Καλαμάτας – ωστόσο ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την κατηγορία. Αποφυλακίστηκε δε πριν από λίγους μήνες.
Αρνούνται τις κατηγορίες
Σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση της συμμορίας είχαν οι συνομιλίες που καταγράφηκαν κατά την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων των φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης, από πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Οι κατηγορούμενοι πάντως αρνούνται τις κατηγορίες στο σύνολό τους. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι απομονώθηκαν συνομιλίες τους για την κατηγορία, ενώ στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή κλήθηκαν για να καταθέσουν και συγγενείς των κατηγορούμενων. Επίσης, κάποιες σημειώσεις οι οποίες βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια τους, αξιολογούνται από τις διωκτικές αρχές.
Πηγή: protothema.gr