Η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει παρά την καλή πορεία του κορωνοϊού (χθες καταγράφηκαν μόλις επτά νέα κρούσματα) με τον Νίκο Χαρδαλιά να σημειώνει: «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο κι είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής».
Ο κ. Χαρδαλιάς, σε σχέση με την άφιξη των τουριστών και άλλους επιδημιολογικούς κινδύνους, δηλώνει στο «ΒΗΜΑ» ότι «φοβάμαι μην αισθανθούμε υπέρμετρη ασφάλεια» ενώ επιβεβαιώνει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που είχε στη διάθεσή του όριζαν ότι ίσως οι νεκροί από τον κορωνοϊό να ξεπερνούσαν τους 13.000.
Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό ο κ. Χαρδαλιας ανέφερε:«Νομίζω ότι κάθε φορά που υπήρχε έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποια περιοχή υπήρχε ένας έντονος προβληματισμός σε όλους όσοι βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας. Οταν βλέπεις ότι σε μια περιοχή ο αριθμός των κρουσμάτων σταθερά αυξάνεται, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για περιοχές που για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι απαραίτητη η μετακίνηση σε άλλο χωριό ή στην πλησιέστερη πόλη. Και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον συγκεκριμένο ιό και είχαμε μόνο αποσπασματικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά του έκανε την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη. Παρά ταύτα, τα σκληρά σε διαδικασίες πρωτόκολλα μας βοήθησαν στη στεγανοποίηση των εστιών, έτσι ώστε να μην αποκτήσουν πολλαπλασιαστική έξαρση».
Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό θυμάτων αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα. Ερωτηθείς ο κ. Χαρδαλιάς αν υπήρξαν πράγματι στις αρχικές συσκέψεις προβλέψεις και έκφραση φόβων για άνω των 12.000-15.000 νεκρών στη διάρκεια της επιδημίας σημείωσε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια, σε κάθε φάση, εξετάζαμε – και εξακολουθούμε να εξετάζουμε – όλα τα πιθανά σενάρια. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να προετοιμαστείς όσο καλύτερα γίνεται για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό συνέβαινε και στις αρχικές συσκέψεις, όπου κάθε διαφοροποίηση των δεδομένων μάς έδινε και μία άλλη εικόνα του πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα. Χωρίς τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών στον οποίο προχωρήσαμε, τα μοντέλα υπολόγιζαν ότι μπορεί να θρηνούσαμε πάνω από 7.000 θανάτους, ενδεχομένως και πάνω από 13.000, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των επαφών».
Κατά την τελευταία ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «αν μας ξαναδείτε εδώ, θα είναι δείγμα επιδείνωσης της κατάστασης». Απαντώντας σε ερώτημα, ποια από τις εστίες μετάδοσης (κλειστές δομές, περιοχές διαμονής Ρομά, νοσηλευτικές μονάδες) αλλά και τις νέες φάσεις άρσης των περιοριστικών μέτρων τον φοβίζει περισσότερο ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ από όλα είναι ο “κακός” εαυτός μας. Μήπως τα ελάχιστα νέα κρούσματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες, μας κάνουν να νιώσουμε μια υπέρμετρη ασφάλεια, να πιστέψουμε ότι η πανδημία βρίσκεται πλέον οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας και ότι δεν χρειάζεται να τηρούμε τα ενδεδειγμένα ανά περίπτωση μέτρα ατομικής προστασίας. Γιατί είναι αυτοί οι κανόνες υγιεινής που αποτελούν σε αυτή τη φάση την πιο αποτελεσματική θωράκιση απέναντι στη νόσο. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τους κανόνες, θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση όποιες και αν είναι οι εξελίξεις».
Πηγή: newpost.gr