Ποικίλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sun" πως οι Τούρκοι καταπατούν ελληνικά εδάφη, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να διαψεύδει την είδηση, κάνοντας λόγo για fake news.
Συγκεκριμένα το ξένο δημοσίευμα μιλά για "εισβολή Τούρκων" σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το άρθρο αποτελεί " μια μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων".
Συγκεκριμένα η κατάληψη για την οποία γίνεται λόγος σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες, όπου με την υποχώρηση της στάθμης νερών του Έβρου έχει αποκαλυφθεί έκταση περίπου 16 στρεμμάτων στην ελληνική πλευρά (το χειμώνα καλύπτεται από νερό).
Σημειώνεται ότι και με βάση τους χάρτες του 1923 το σημείο ανήκει στην Ελλάδα.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ«Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει», ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στην δήλωσή τους αναφέρουν: "Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή” και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: “Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;".
Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι "έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο".
Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών «δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Απάντηση από το ΥΠΕΞ - Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση "για πόσες δεκάδες μέτρα" υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;»
📄 Δήλωση @a_loverdos ➡ https://t.co/MdSlM6wwhK#kinima_allagis #εβρος pic.twitter.com/ppBoozOdQz
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) May 23, 2020
Ο Νίκος Δένδιας κατηγορηματικά δήλωσε πως καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστώντας σαφές με ανακοίνωσή του πως το ζήτημα στον Έβρο είναι αποτέλεσμα fake news.
Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2020
Νωρίτερα ο υπουργός κ. Δένδιας απαντώντας σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα σημείωνε: «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».
Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».
«Πολλά περισσότερα από 16 στρέμματα»Σύμφωνα με το fonirodopis.gr πολλά περισσότερα από 16 στρέμματα, όπως αρχικά εκτιμήθηκε και γράφηκε, είναι τελικά η έκταση της ελληνικής γης στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες που αμφισβητούν και κατέλαβαν αυθαίρετα οι Τούρκοι με άνδρες της στρατοχωροφυλακής.
Σύμφωνα με την εφαρμογή daftlogic.com, όπου κανείς μπορεί να μετρήσει τις αποστάσεις και το εμβαδόν από χάρτες της Google, προκύπτει ότι η συνολική έκταση της αμφισβητούμενης περιοχής στον Έβρο ανέρχεται συνολικά σε 276 περίπου στρέμματα.
Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νότιου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.