Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, στάθηκε με ευθύνη στη μάχη που έδωσε και δίνει συνολικά ολόκληρη η κοινωνία για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, των απωλειών ζωής αλλά και τις επαχθείς συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης, για τις γενιές μας, υγειονομικής κρίσης.
Το πρώτιστο για το κόμμα μας δεν ήταν να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και ζημίες αλλά να συμβάλλει με τις προτάσεις μας καταρχήν στην αρτιότερη στήριξη και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Γι’ αυτό καταθέσαμε ένα πλήρες, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στήριξής του ΕΣΥ, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση, σπαταλώντας το χρόνο που της παραχώρησε η κοινωνία και η αντιπολίτευση προκειμένου να θωρακίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Αυτό συνετέλεσε ώστε η χώρα μας να καταστεί προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις δαπάνες για την υγεία, σε ποσοστό του ΑΕΠ, απέναντι στον κορονοϊό. Προσπαθώντας, επίσης, να προλάβουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τη μετατροπή της κρίσης του κορωνοϊού από υγειονομική σε οικονομική και κοινωνική καταθέσαμε ένα εμπροσθοβαρές πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, το Πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», το οποίο το κόμμα μας επικαιροποιεί απέναντι σε μια ρευστή πραγματικότητα.
Τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του συμμετέχει στην προσπάθεια του κόμματος μας προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με εκπρόσωπο- επικεφαλής τον βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ, οργάνωσε σειρά επισκέψεων και επαφών με τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης.
Προηγουμένως απεστάλη επιστολή προ τους δημάρχους με συγκεκριμένα ερωτήματα αλλά και τη σαφή δήλωσή μας για την αμέριστη στήριξη και προώθηση όλων των αιτημάτων των δημοτικών αρχών προς την κεντρική κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Δημάρχους της Ξάνθης για την άμεση ανταπόκρισή τους στις συναντήσεις αυτές αλλά και για τις πληροφορίες που μας έδωσαν για τις ενέργειες αλλά και τις ανάγκες των Δήμων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο βάρος για να συνδράμουν στο πρόβλημα του κορωνοϊού έπεσε στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης, λόγω και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε αυτές τις περιοχές. Σε αυτούς του δύο Δήμους υπήρξε και μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκριτικά με τους άλλους δύο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δημάρχου Ξάνθης το ύψος της χρηματοδότησης ήταν προσαυξημένο με ποσό που προοριζόταν για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας. Χρηματοδότηση, όμως, η οποία δεν κρίνεται ικανή να αντιμετωπίσει αυτό που θα συναντήσουμε μπροστά μας, τη μεγάλη οικονομική ύφεση και την αύξηση της ανεργίας. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων δεν είμαστε αισιόδοξοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής πανδημίας που έρχεται μπροστά μας.
Η έλλειψη συντονιστικού δια-δημοτικού οργάνου με τη απαραίτητη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου υπήρξε εμφανής και οδήγησε σε άστοχες και αχρείαστες, κατά τη γνώμη μας, ενέργειες όπως η μετατροπή του κλειστού γηπέδου «Φ. Αμοιρίδης» σε υγειονομικό σταθμό, κάτι που έστειλε λάθος μηνύματα και ενέτεινε την αγωνία των συμπολιτών μας σε σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ως προς το ερώτημά μας για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού τετράμηνης θητείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού, αυτό ανέρχεται σε 65 άτομα συνολικά στους 4 δήμους του Νομού μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προσελήφθησαν στην Πολιτική Προστασία. Η εκτίμηση για συνέχεια της πανδημίας από το φθινόπωρο καθιστά εξαιρετικά βραχύβιες τις συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες και δωρεές φυσικών προσώπων ή εταιρειών ομολογούμε ότι δεν πήραμε σαφή απάντηση σχετικά με το ύψος τους από το μητροπολιτικό μας δήμο, αν και κατά ομολογία του Δημάρχου, αυτές ήταν αρκετές.
Το πρόβλημα του κορονοϊού ασφαλώς δοκίμασε τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς όμως είμαστε παρών ασκώντας το ρόλο που η Δημοκρατία απαιτεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτή του να ελέγχει ως προς την πολιτική που ασκείται, να ασκεί κριτική και να κάνει προτάσεις προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.