Αργολίδα: Αναμένεται νέα χωροθέτηση Περιοχών

Αργολίδα: Αναμένεται νέα χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας. Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τη χωροθέτηση τριών Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ), ολοκληρώθηκαν υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή.

 

Τούτο σημαίνει ότι όταν εκδοθούν τα εν λόγω Προεδρικά Διατάγματα θα επιτρέπεται η αδειοδότηση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, θα επιτρέπονται δηλαδή νέες επενδύσεις στον κλάδο. Βεβαίως, απομένουν άλλα 19 Προεδρικά Διατάγματα για ισάριθμες περιοχές, με τη σχετική διαδικασία να έχει πάρει έως τώρα διαδοχικές παρατάσεις.

Τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που ολοκληρώθηκαν από τα δύο συναρμόδια υπουργεία αφορούν σε ΠΟΑΥ στις περιοχές Οξειά, Κεφαλονιά και Χαλκιδική. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες για τη χωροθέτηση των ΠΟΑΥ στη Θεσπρωτία και στις Εχινάδες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα είχε χωροθετηθεί μόνο μία ΠΟΑΥ, στην Πιερία, η οποία μάλιστα αφορά καλλιέργεια μυδιών.

Άλλες ΠΟΑΥ που προβλέπεται βάσει του ειδικού χωροταξικού πλαισίου να χωροθετηθούν, πέραν των όσων έχουν προαναφερθεί, είναι στην Εύβοια, στον Αμβρακικό, στα Μέγαρα, στη Σαλαμίνα, στον Πόρο, στην Κορινθία, στη Χίο, στην Αργολίδα, στο Γαλαξίδι, στη Λέρο, στη Λέσβο, στην Κάλυμνο και στο Αγαθονήσι.

Για ποιο λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ;

Οσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δεν μπορεί να εκδοθεί καμία καινούργια άδεια για νέα μονάδα υδατοκαλλιέργειας. Δεύτερον, η Ελλάδα απειλείται με την επιστροφή χρημάτων στα κοινοτικά ταμεία, που έχουν δοθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας για τη χρηματοδότηση των μελετών όσον αφορά τη χωροθέτηση των ΠΟΑΥ, καθώς και σε εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας για επενδυτικά σχέδια, που όμως δεν μπορούν να τα αναπτύξουν ακριβώς λόγω της απουσίας των οργανωμένων αυτών περιοχών.

Η πρόβλεψη για τις ΠΟΑΥ περιλαμβανόταν στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες (ΕΧΠ-Υ), το οποίο θεσπίστηκε το 2011, αλλά πέρασαν οκτώ χρόνια για να εγκριθεί μία ΠΟΑΥ, αυτή στην Πιερία, να λάβει η διαδικασία παρατάσεις και πλέον η κυβέρνηση να ετοιμάζει τη θέσπιση νέου χωροταξικού σχεδίου για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Εκτός από την ολοκλήρωση των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τις τρεις προαναφερθείσες ΠΟΑΥ, οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων ολοκλήρωσαν την απλοποίηση των διαδικασιών και την εκπόνηση των προδιαγραφών προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ανάδοχο αξιολόγησης - αναθεώρησης του θαλάσσιου χωροταξικού.

Σημειώνεται ότι το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες αναμένεται σε ορίζοντα διετίας.

Επιπλέον, με ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πρόκειται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, προβλέπεται ότι η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας κάθε ΠΟΑΥ θα πρέπει να γίνεται το πολύ εντός έξι μηνών. Σε περίπτωση, μάλιστα, που παρέλθει το διάστημα των έξι μηνών, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν αποφανθεί, θα θεωρείται ότι ο κανονισμός έχει εγκριθεί.

Πρόθεση, πάντως, των συναρμόδιων υπουργείων παραμένει η αλλαγή του νομικού πλαισίου έτσι ώστε οι ΠΟΑΥ να χωροθετούνται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και όχι με Προεδρικά Διατάγματα. Το παραπάνω, υπενθυμίζεται, είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου τον Φεβρουάριο, μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). «Η πολιτική βούληση υπάρχει και αναζητούμε τον τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ, με ΚΥΑ, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, έστω σε

Περισσότερα σε Ειδήσεις