Τηλεδιάσκεψη για την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης και την ομαλή μετάβαση στη νέα φάση σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα προκειμένου να τεθούν ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση και κινητροδότηση παρεμφερών καταστημάτων και επιχειρηματιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, o Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η παραχώρηση επιπλέον δημοσίου χώρου ατελώς, η αναλογική μείωση των ανταποδοτικών τελών, η δυνατότητα λειτουργίας με αυστηρούς υγειονομικούς όρους και των εσωτερικών χώρων, τέθηκαν προς συζήτηση.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα του Βίλνιους της Λιθουανίας και στην εκεί βεβαιωμένη εμπειρία αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων με στόχο την ενίσχυση του κλάδου σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.
Πέραν αυτών, πρότεινε τη δημιουργία υπαίθριων αγορών, την εξέταση παροδικής πεζοδρόμησης κάποιων οδών με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου χώρου, τη διάθεση μέρους των υπαρκτών ελεύθερων χώρων προς αξιοποίηση, πάντα με κανόνες και σχετικές ρυθμίσεις που θα σταθμίζουν τα δημόσια αγαθά.
Αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα σχετικής ευελιξίας που πρέπει να αποκτήσουν οι Δήμοι ώστε να ενεργούν άμεσα και αποτελεσματικά ούτως ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να μην επιφέρουν γραφειοκρατική επιβάρυνση, υπέρμετρο διοικητικό κόστος και χρονοτριβή.
Για τη Θεσσαλονίκη ειδικά και τη Βόρεια Ελλάδα, ο Κ. Ζέρβας τόνισε τη σημασία του οδικού τουρισμού από τη Βαλκανική χερσόνησο ως μία εναλλακτική ενίσχυσης των αντίστοιχων κλάδων, στο πλαίσιο κεφαλαιοποίησης της θετικής εικόνας της χώρας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ως ασφαλών προορισμών.
Τέλος, παρέθεσε και μία σειρά άλλων δευτερευουσών προτάσεων που δυνητικά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κλάδο της εστίασης με παροχή voucher σε συγκεκριμένες κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες που θα εξαργυρώνεται σε συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης και θα οδηγούσε στην αύξηση του κύκλου των εργασιών τους με στόχο την αποφυγή αύξησης της ανεργίας.
Για όλα τα ανωτέρω θα υπάρξει συστηματική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών με την Κ.Ε.Δ.Ε και τα αποτελέσματα αυτής θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πηγή: thestival.gr