Την ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού de minimis, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τη στοχευμένη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας.
Ήδη για το Πάσχα λόγω κορoνοϊού καταγράφηκαν μεγάλες οικονομικές απώλειες, αφού δεν κατάφεραν να πουλήσουν ούτε το 50% των αμνοεριφίων που προορίζονταν για το γιορτινό τραπέζι, ενώ και η τιμή του γάλακτος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. «Θέλουμε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας καθώς ο κλάδος μας αργοσβήνει» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατροτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.
Η ίδια τις προηγούμενες ημέρες είχε επικοινωνία με τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού, ζητώντας την παρέμβασή τους για την προώθηση του αιτήματος για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους.
«Όπως συμβαίνει με τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε περίπτωση φυσικής καταστροφής σε αγροτικά προϊόντα, έτσι και τώρα που οι κτηνοτρόφοι βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση και πλήττονται άμεσα λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή ο κοινοτικός κανονισμός de minimis και να δοθούν αποζημιώσεις.
Βρισκόμαστε πραγματικά σε απόγνωση, καθώς περισσότερα από τα μισά αμνοερίφια που προορίζονταν για την εγχώρια αλλά και την αγορά της Ιταλίας το Πάσχα, έχουν μείνει απούλητα» επισήμανε η κ. Διβάνη και προσέθεσε:
«Αυτά τα ζώα πρέπει τώρα να ταΐζονται, ενώ είναι βαριά σε κιλά και δεν δίνουν γάλα, η τιμή του οποίου είναι σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει οι αρμόδιοι να αφουγκραστούν τα προβλήματά μας και να δώσουν λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει».
Να αναφερθεί ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ζητήσει την ένταξή τους στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς, ώστε να ωφεληθούν από τα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές), τη νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων, καθώς και την κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Πηγή: e-thessalia.gr