Με τον φόβο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στο κλειστό κέντρο κράτησης στην Λέσβο ζουν καθημερινά οι αστυνομικοί. Η καθημερινότητα των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων δεν έχει αλλάξει σημαντικά, όχι μόνο στην Λέσβο αλλά και στις Σέρρες και τις υπόλοιπες δομές σε νησιά και την ηπειρωτική χώρα.
του Γιώργου Σόμπολου
Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που παρουσιάζει σήμερα το kedenews.gr από το κάμπ της Νότιας. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν στην σειρά για να πάρουν το μεσημεριανό τους, ο ένας πάνω στον άλλο.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο κίνδυνος να υπάρξει ολοκληρωτική εξάπλωση του κορονοϊού είναι τεράστιος, σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα κρούσμα. Οι αρχές στην Μυτιλήνη προσπαθούν όσο μπορούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις των μεταναστών προς την πόλη, ωστόσο η δομή της Μόριας, είναι τεράστια.
Δεν βρίσκεται μόνο μέσα στην περιφραγμένη έκταση, αλλά εκτείνεται περιμετρικά της δομής με αυτοσχέδια σπίτια, στα οποία διαβιούν χιλιάδες άτομα. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες, δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν και είναι κυρίως αυτοί που πηγαίνουν καθημερινά στην Μυτιλήνη χρησιμοποιώντας δασικούς και από μέρους δρόμους.
[video width="368" height="656" mp4="/wp-content/uploads/2020/04/Λέσβος.mp4"][/video]
Απαγόρευση εξόδου προς τα χωριάΕδώ και λίγες ημέρες, έχει απαγορευτεί η έξοδος από τον καταυλισμό προς τα χωριά και την πόλη της Μυτιλήνης, παρά μόνο για όσους χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι αστυνομικοί που μετέχουν στα μέτρα ασφαλείας, είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, γάντια και αντισηπτικό χεριών, ωστόσο ο φόβος είναι έκδηλος και καθημερινός.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα αποσυμφόρηση της δομής, υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ειδικά τώρα, που η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία.
Αυτό που ήδη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, είναι το έργο της "στεγανοποίησης" των υπαρχόντων δομών, ώστε να μην εμφανιστεί κρούσμα που πιθανόν να επεκταθεί σε ελάχιστο χρόνο με τρομερά δυσμενείς συνέπειες για τους διαβιούντες αλλά και τους ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με αυτές.
Ως προς τα μέλη των ΜΚΟ, ελάχιστα πλέον βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του περασμένου μήνα. Συνεπώς η παροχή των όποιων υπηρεσιών τους, έχει μειωθεί, χωρίς προς το παρόν όμως να παρουσιάζονται ελλείψεις ή άλλα προβλήματα.