Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Γεννηματά για ελλιπή μέτρα προστασίας

Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα προστασίας για τον κορονοιό είναι ελλιπή.

Συγκεκριμένα, τα τεστ διάγνωσης είναι περιορισμένα όπως και οι μάσκες και τα γάντια. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Μαρτίου, οι υγειονομικοί του νοσοκομείου έστειλαν επιστολή στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων πως οι μάσκες δίνονται κυριολεκτικά «με το σταγονόμετρο», υπάρχουν μόνο δυο κέντρα για τη διάγνωση του ιού στην Αθήνα, η έλλειψη των ΜΕΘ είναι τραγική (5,57 ανά 100.000), η υποστελέχωση των δομών υγείας το ίδιο.

Αναλυτικά η επιστολή τους:

Στις  5 Μαρτίου  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου,  ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες έκανε την εκτίμηση για διασπορά του  COVID-19 (SARS-COV2) σε 5-15% του πληθυσμού ήτοι 30.000-75.000 θάνατοι (ποσοστό θνησιμότητας 2-5% με τα ως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα).

Παρά τις τραγικές και κατακλυσμιαίες ειδήσεις από τη γειτονική Ιταλία και με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας  (8%)  στους κόλπους  των υγειονομικών, αλλά και μεγάλου μέρους της κοινωνίας, φαίνεται να επικρατεί   ένας ιδιότυπος μηχανισμός άρνησης  που αποτυπώνεται σε έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης  και  περιορίζεται σε μια έκφραση συγκρατημένης ανησυχίας και σιωπηρής αγωνίας. 

Οι επόμενες ημέρες, εβδομάδες ίσως και μήνες αποτελούν μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ανάσχεση αυτής της πανδημίας και τον ελαχιστοποίηση των ποσοστών νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδίως των νοσοκομείων αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, από την πρώτη στιγμή αποτελεί την κοινωνική ομάδα που δρα ως «κυματοθραύστης», παλεύοντας καθημερινά με τη νόσο στην πρώτη γραμμή, θέτοντας εαυτούς και συγγενικό περιβάλλον σε κίνδυνο και προσπαθώντας καθημερινά να «μπαλώσουν» τις αμέτρητες «τρύπες» - δυσλειτουργίες του συστήματος.

Παρά τις προσπάθειες τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της επιτροπής  εμπειρογνωμόνων με την καθημερινή επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης (κλείσιμο σχολείων, μαζικών χώρων εστίασης  κτλ)  και  τη λήψη  έκτακτων πολιτικών αποφάσεων (βλ άδεια ειδικού σκοπού κτλ) η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία  κρίνεται ανεπαρκής  τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας σε τόσο πρωτόγνωρες έκτακτες συνθήκες. 

Σωρεύονται αστοχίες τόσο του ΕΟΔΥ (αποτυχία σήμανσης κρουσμάτων, πολύωρη αναμονή στις τηλεφωνικές γραμμές, ανυπαρξία ξεχωριστής γραμμής για νοσοκομεία) όσο   και του γενικού σχεδιασμού (2 κέντρα μόνο για τη διάγνωση του  COVID19 στην Αθήνα, τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ -  5,57 ανά 100.000…, υποστελέχωση δομών υγείας). Η προκήρυξη  για διετείς συμβάσεις  γιατρών και λοιπού προσωπικού δεν προβλέπει ούτε μία θέση γιατρού. Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας παραμένουν στην πραγματικότητα άβουλα και διαδικαστικά συλλογικά όργανα χωρίς καμία άλλη ουσιαστική συνεισφορά στο πρόβλημα, ενώ ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, αυτός των Αθηνών, συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσης με το να προτείνει ένα «κοστολογημένο» σχέδιο επαναφοράς 400 συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ…

Η από δεκαετίες  εμμονική πολιτική κατεδάφισης  του δημοσίου συστήματος υγείας με  την αποψίλωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το κλείσιμο νοσοκομείων, τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση, το γερασμένο και εξουθενωμένο  προσωπικό, τις μηδαμινές προσλήψεις, τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και την πιο πρόσφατη αδιανόητη πρόθεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας για ξεπούλημα μέσω ΣΔΙΤ οδήγησε τη λειτουργία του συστήματος στο κόκκινο.

Τώρα όμως  απαιτείται ένας νέος στόχος: η λειτουργία στο σκούρο κόκκινο ή το μαύρο.

Ειδικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως ένα  σχέδιο διαλογής και περιορισμού εισόδου στις εφημερίες  και την τοποθέτηση isolation box, η κατάσταση όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία είναι πολύ ανησυχητική.

Μάσκες δίνονται στο προσωπικό του νοσοκομείου κυριολεκτικά «με το σταγονόμετρο» σε επίπεδο τέτοιο ώστε να εκτίθεται το προσωπικό σε συνεχή κίνδυνο.

Ο αριθμός κιτ διάγνωσης COVID19 είναι περιορισμένος

Υπάρχει έλλειψη συντονισμένων ενεργειών για ύποπτα κρούσματα επί του νοσηλευόμενου πληθυσμού, έλλειψη διαδικασίας σήμανσης κρούσματος εντός του προσωπικού (ειδικά με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό), έλλειψη διαδικασίας εφαρμογής καραντίνας.

Απαιτείται πλάνο λειτουργίας τόσο του αξονικού τομογράφου όσο και της μονάδας τεχνητού νεφρού για περιστατικά ύποπτα για COVID19. Στην τελευταία εφημερία αντιμετωπίσαμε σοβαρή έλλειψη υλικού προστασίας για το προσωπικό στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Δεν νοείται να εφημερεύουμε απροστάτευτοι!

Πριν να είναι πολύ αργά τόσο για τις ζωές των ασθενών και τις δικές μας όσο και  για την βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος υγείας ειδικά σε έμψυχο δυναμικό  (που θα σημαίνει αύξηση θνησιμότητας σε όλες τις κατηγορίες νοσημάτων), απαιτούμε:

  • Επαρκή  κάλυψη σε αναλώσιμο υλικό για την προστασία των εργαζομένων. Απαιτούνται επειγόντως  μάσκες απλές και προστασίας αναπνοής, στολές μιας χρήσης, γυαλιά μιας χρήσης.
  • Άνοιγμα τουλάχιστον 100 κλινών ΜΕΘ με 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  (πέραν των 2000 διετών συμβάσεων που έχουν προκηρυχτεί και πρέπει να 5πλασιαστούν).
  • Άμεση μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού 
  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων όπως Λοιμωδών, Πολυκλινική, Πατησίων κτλ 
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (επίσπευση ολοκλήρωσης προηγούμενων προκηρύξεων).
  • Επίταξη λειτουργίας όλων των διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων. (ειδικά ΜΕΘ) και υπαγωγή τους  στον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου.
  • 24 ώρη λειτουργία πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κτλ) με στελέχωση και πλήρη εξοπλισμό
  • Αύξηση των κέντρων διάγνωσης  για  COVID19.
  • Γενική απολύμανση χώρων ΤΕΠ με ειδικά συνεργεία μετά από κάθε εφημερία..
  • Διαδικασία επιλογής ύποπτων/ορφανών περιστατικών λήψης δείγματος  για COVID19  εντός του νοσοκομείου και διυπηρεσιακός συντονισμός  ενεργειών. 
  • Στοιχειώδης αναδιοργάνωση χώρων ΤΕΠ

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ευσεβείς πόθους αλλά επιτακτική ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε περίθαλψη που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα. 

Μιλάμε με κοινή λογική και κάνουμε έκκληση στην κοινή λογική

Θα επανέλθουμε.

Οι υπογράφοντες  γιατροί, υγειονομικοί από το νοσοκομείο ΓΝΑ Γεννηματάς

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΣΚΟΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΥΡΙΜΗ ΒΑΣΩ

ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΛΑΚΚΑ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ – ΓΙΓΑΝΤΕ ΜΑΥΡΑ

ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΚΙΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΤΙΤΙΚΑ

ΤΣΟΥΜΙΔΗ ΠΟΠΗ

ΦΕΡΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΩΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Περισσότερα σε Ειδήσεις