Από τους 1.600 φοιτητές που είναι οικότροφοι έχουν παραμείνει περίπου 150, που είναι κυρίως αλλοδαποί και παιδιά χωρίς γονείς.
Σε μερική προσωρινή αναδίπλωση προχώρησε το υπουργείο Παιδείας ως προς το θέμα της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της συνεχιζόμενης παραμονής μερικών εκατοντάδων φοιτητών στα καταλύματά τους.
Το θέμα αφορά κυρίως εστίες οι οποίες βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς αυτές των περιφερειακών πανεπιστημίων έχουν κλείσει σχεδόν όλες. Έτσι, με νέο έγγραφό του, το οποίο εστάλη προχθές προς όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το υπουργείο αναιρεί προηγούμενη απόφασή του της 21ης Μαρτίου με την οποία ζητούσε να κλείσουν όλες οι εστίες, το αργότερο έως τις 25 του μήνα.
Η εντολή για το κλείσιμο των εστιών είχε δοθεί έπειτα από σχετική απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, προκειμένου να τεθούν εκτός λειτουργίας χώροι με μεγάλο συγχρωτισμό. Ωστόσο, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών εκκένωσαν τις εστίες, σε ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να μένουν μερικές εκατοντάδες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για φοιτητές οι οποίοι είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς είτε αλλοδαποί με αποτέλεσμα να μην έχουν που να πάνε, παρότι η Πολιτεία, καλύπτει τη δαπάνη για φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία.
Η νέα απόφαση
Κατόπιν αυτού, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία αποφάσισε ότι «οι φοιτητές που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό, δύνανται κατ’ εξαίρεση να παραμείνουν στις εστίες αποκλειστικά σε περιορισμό εντός του δωματίου τους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με οιονδήποτε τρίτο και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. για καραντίνα και κατ’ οίκον νοσηλεία υπόπτου κρούσματος, με πρόσβαση σε ιατρική παρακολούθηση εάν είναι απαραίτητο (π.χ. ομάδα αυξημένου κινδύνου ή επιδείνωση συμπτωμάτων)». Επίσης «τυχόν λοιποί εναπομείναντες στις εστίες για εξαιρετικούς λόγους δύναται να παραμείνουν κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά μέχρι να καταστεί δυνατή η μετακίνησή τους προς τον τόπο κατοικίας τους και σε συνθήκες περιορισμού σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες για τον πληθυσμό».
Προβληματισμός στο ΑΠΘ
Η νέα αυτή απόφαση προκαλεί προβληματισμό στις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωβαίο, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες έχουν φύγει. «Από τους περίπου 1.600 έχουν μείνει περί τους 150. Πρόκειται κυρίως για αλλοδαπούς και παιδιά χωρίς γονείς. Επίσης άλλοι 31 έχουν δεχθεί και έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού».
Στις εστίες δεν λειτουργεί εδώ και μέρες το εστιατόριο και οι φοιτητές που μένουν εκεί, όπως και οι 31 οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο, σιτίζονται σε πακέτο, από τον ανάδοχο ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας του εστιατορίου. Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο η συνέχιση της λειτουργίας των εστιών είναι ασφαλής για τους φοιτητές οι οποίοι παραμένουν εκεί.
«Εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιοι από τους φοιτητές μας έχουν τυχόν συμπτώματα, εάν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή και νοσηλεία, εάν τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ κ.ο.κ. Ούτε μπορούμε να ξέρουμε εάν τα παιδιά μαζεύονται πολλά μαζί σε δωμάτια ή σε άλλους χώρους, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους στη συγκεκριμένη περίπτωση», σημειώνει ο κ. Κωβαίος.
Για το λόγο αυτό οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να στείλουν σήμερα επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας με την οποία θα μεταφέρουν αυτούς τους προβληματισμούς τους. Θα επισημαίνουν πως το πανεπιστήμιο αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των εστιών ως προς το ειδικό θέμα της πανδημίας και θα ζητούν να γίνουν σε όλους τους παραμένοντες φοιτητές τεστ ανίχνευσης πιθανού κρούσματος καθώς και να υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι περιορισμοί.
Πηγή: voria.gr