Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας καλείται να αποφασίσει για τη μονάδα δευτερογενούς καυσίμου SRF, ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, που θέλει να εγκαταστήσει ο Δήμος Βόλου, στον χώρο του ΧΥΤΑ, καθώς κατατέθηκε η μελέτη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη, οι σχεδιαζόμενες υποδομές επεξεργασίας περιλαμβάνουν τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εντός του γηπέδου του ΧΥΤΑ Βόλου.
Όλες οι διεργασίες, από την απλή φόρτωση και εκφόρτωση, έως και τη μηχανική και βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων, θα λαμβάνουν χώρα εντός στεγασμένων-κλειστών χώρων ή κλειστών συστημάτων, ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να είναι εύκολος ο έλεγχος και ο περιορισμός των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η μελέτη για τη διαχείριση των αποβλήτων προκρίνει, μηχανική βιολογική επεξεργασία με τη μέθοδο της βιοξήρανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι προδιαγραφές των κτιριακών υποδομών, ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετούν, θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον περιβάλλοντα χώρο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, «η μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων θα έχει ως στόχο την ανάκτηση υλικών προς ανακύκλωση και την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (Solid Recovered Fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών, ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου».
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, θα επιτευχθεί η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών, η ελάττωση της περιεχόμενης υγρασίας, η μείωση του περιεχόμενου βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων και η υγειονοποίησή τους.
Η μονάδα θα διαθέτει τμήμα υποδοχής – μηχανικής επεξεργασίας και τμήμα βιολογικής επεξεργασίας. Επιπλέον, θα εγκατασταθεί και μονάδα επεξεργασίας οργανικού κλάσματος απορριμμάτων προερχόμενα από την εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι).
Πηγή: e-thessalia.gr