Τι συνέβη με την γιατρό, ποια μέτρα έχουν ληφθεί. Μία εκτενή ανακοίνωση έδωσε στην δημοσιότητα η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με καθυστέρηση λίγων ημερών.
Όπως αναγνωρίζει και η ίδια αλλά και με στόχο να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με το περιστατικό λοίμωξης ειδικευόμενης ιατρού της κλινικής από τον ιό Covid-19. Στην Κλινική έχει ληφθεί σειρά μέτρων ενώ είναι σε καραντίνα όσοι είχαν άμεση επαφή με την γιατρό. Η ιχνηλάτιση δυστυχώς δεν έφερε αποτελέσματα καθώς δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται ορφανό, πράγμα που για την ώρα ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει λοιπόν στις 11 Μαρτίου ειδικευόμενη γιατρός της Κλινικής παρουσίασε συμπτωματολογία ιογενούς λοίμωξης (παροξυσμικό βήχα) και για τον λόγο αυτό έλαβε τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και τέθηκε σε αναγκαστική αποχή από την εργασία της.
Την επομένη, λόγω εμμονής των συμπτωμάτων, εξετάστηκε από παθολόγο του νοσοκομείου ελήφθη επίχρισμα για εκτίμηση μόλυνσης από τον ιό COVID-19 και συστήθηκε η συνέχιση της αποχής από την εργασία.
Το βράδυ της 13ης Μαρτίου γνωστοποιήθηκε η θετικότητα του δείγματος, με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων.
Τα μέτρα που ελήφθησαν όπως παρουσιάζονται στην ανακοίνωση της Χειρουργικής ήταν:
Η συνέχιση της λειτουργίας της Κλινικής που δεν είχε ιστορικό επαφής υψηλού κινδύνου με την πάσχουσα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα. Παράλληλα η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χατζηκώστα επιφορτίστηκε με την εφημερία της 15ης Μαρτίου.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έκθεση υψηλής επικινδυνότητας με την πάσχουσα τέθηκε σε κατ’ οίκος περιορισμό (καραντίνα). Το προσωπικό αυτό στις 16 και 17 Μαρτίου έχει υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων.
Ιατρικό προσωπικό
Από τις 13 Μαρτίου και μέχρι σήμερα η Κλινική συνεχίζει το έργο της με το ελάχιστο μη «εκτεθειμένο» ιατρικό προσωπικό που καταβάλει προσπάθειες στα όρια της σωματικής και πνευματικής αντοχής, επιστρατεύοντας το αίσθημα της αυτοθυσίας, που δεοντολογικά χαρακτηρίζει την πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.
Πέραν αυτών, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση:
Έγινε απολύμανση όλων των χώρων της Κλινικής, η οποία διεκπεραιώθηκε ταχύτητα, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
Οι ασθενείς ευπαθών ομάδων απομονώθηκαν ένας σε κάθε θάλαμο και οι υπόλοιποι σε απόσταση ασφαλείας. Όλοι οι ασθενείς φορούν μάσκα προσώπου ενώ παράλληλα απαγορεύεται το επισκεπτήριο.
Ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτούνταν περαιτέρω νοσηλεία, πήραν εξιτήριο με προυπόθεση την αυστηρή σύσταση για καραντίνα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και για τους συνοδούς τους.
Πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο για επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να αναβληθούν.
Το υπουργείο Υγείας
«Θεωρούμε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19 κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών μας. Το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειριστεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο», επισημαίνεται.
Σχετικά με την γιατρό που νόσησε διευκρινίζεται ότι παραμένει σε καραντίνα, με ήπια συμπτωματολογία και πολύ καλή γενική κατάσταση.
Παρά την μεγάλη προσπάθεια ιχνηλάτησης δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται ορφανό, πράγμα που για την ώρα ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων.
Τέλος, η Χειρουργική σημειώνει ότι στη χώρα μας η γενικότερη πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τις πιθανές επιπτώσεις της να μην έχουν ακόμη εκδηλωθεί πλήρως.
Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπόν ανθρώπινο δυναμικό της Χειρουργικής σε στενή συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με στόχο την δημιουργία ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των ασθενών και την συνέχιση παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας,