Όλα αλλάζουν και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Από σήμερα κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ όσο περνούν οι μέρες οι Ζακυνθινοί προσπαθούν να συνηθίσουν τις πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Είναι ωστόσο σημαντικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και μένουν σπίτι, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει μία ακόμα σημαντική αλλαγή για τους Ζακυνθινούς μαθητές, αρχικά της Γ’ Λυκείου και αργότερα για τους μαθητές όλων των τάξεων, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε , ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Γκούσκος, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Οι μαθητές της Ζακύνθου, της Ηλείας και της Αχαΐας θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα, καθώς τα σχολεία σε αυτούς τους τρεις νομούς έκλεισαν νωρίτερα, λόγω εντοπισμού των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.
Η ψηφιακή τάξηΣε πρώτη φάση, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν για τους μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου, της Παναγούλας, του Κατασταρίου και του ΕΠΑΛ. Ήδη έγινε δοκιμαστική εκπαίδευση των καθηγητών των παραπάνω σχολείων, ώστε να μάθουν, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου, τον τρόπο που δημιουργείται η ψηφιακή τάξη. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι στο νησί μας όλα τα σχολεία είναι ανοιχτά και κάθε μέρα υπάρχει μία ομάδα υποστήριξης για όσους καθηγητές έχουν περιορισμένες γνώσεις για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ο κ. Γκούσκος δήλωσε:«Οι διευθυντές ήδη φτιάχνουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βάσει του οποίου θα διδάσκουν οι καθηγητές. Η κάθε διδακτική ώρα θα διαρκεί 35λεπτά. Η χρήση της πλατφόρμας είναι πολύ εύκολη. Δίνεται η δυνατότητα διδασκαλίας σε πραγματικό χρόνο, αλλά επίσης μπορεί να γίνει και διδασκαλία που ο καθηγητής θα συνεργάζεται με τον μαθητή σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος. Μπορεί να δημιουργεί ένα υλικό σε αυτήν την πλατφόρμα (ερωτήσεις, ασκήσεις κλπ), το οποίο οι μαθητές θα το μελετούν από το διαδίκτυο».
Διδασκαλία και μέσω τηλεφώνουΝα σημειωθεί ότι όσοι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν διαθέτουν υπολογιστή έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μάθημα ακούγοντας μόνο, από το σταθερό τους τηλέφωνο, με αστική χρέωση.
Ο κ. Γκούσκος υπενθύμισε ότι στόχος του υπουργείου μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι να προχωρήσει η ύλη, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που θα βοηθήσει τα παιδιά να διατηρήσουν επαφή με τη διδασκαλία.
«Ήδη οι διευθυντές των σχολείων ετοιμάζουν το πρόγραμμα των διαδικτυακών μαθημάτων. Η ομάδα του υπουργείου που υποστηρίζει αυτή την πλατφόρμα ήρθε σε επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και το υπουργείο έμεινε ευχαριστημένο από ότι έγινε χθες, την ανταπόκριση, αλλά και τη διαδικασία που κύλησε ομαλά. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι κάποιοι καθηγητές είχαν ήδη βρει τρόπο για να κρατήσουν τη διαδικασία και έκαναν μάθημα μέσω skype ή messenger».
Ο κ. Γκούσκος εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ανταποκριθούν και θα συμμετάσχουν κανονικά σε αυτή τη νέα διαδικασία, ωστόσο όπως είπε μένει να φανεί στην πράξη αν θα υπάρξει συμμετοχή από μαθητές μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό, μάλιστα, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση, οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους την αναγκαιότητα συμμετοχής τους, ώστε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Πηγή: imerazante.gr