Σε καταγγελίες ότι επιχειρήσεις δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊο προχωρά η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι στις αποθήκες των Super Market, εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό και ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε ωράρια 12 και 13 ωρών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της τροφοδοσίας ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέτρα υγιεινής είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, βάζοντας ακόμα και από την τσέπη τους για αλκοολούχα αντισηπτικά. Προφανώς, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός, πως λόγω των υπερωριών, και της μεγάλης εντατικοποίησης, πέρα από περιπτώσεις απληρωσιάς, και αδήλωτης εργασίας, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και ζητήματα υπερκόπωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, και μια πιθανή ασθένειά τους» αναφέρει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.
Για τα καταστήματα επισημαίνει ότι «οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους τους, να καλύπτουν τη δουλειά για 2 και τρία πόστα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση του κρούσματος στην Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα κυριολεκτικά έτρεχαν για να προλάβουν την μεγάλη κίνηση στα καταστήματα, μένοντας πολλές φορές αρκετές ώρες μετά το τέλος της βάρδιάς τους για να καλύψουν τις ανάγκες».
Ακόμη αναφέρει ότι σε πολλά εμπορικά καταστήματα, και στα εμπορικά κέντρα, ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζόμενων τους.
«Το πόσο οι εργοδότες νοιάζονται για την υγεία και την ασφάλειά των εργαζόμενων, φαίνεται και από την άρνησή τους να παρέχουν μάσκες, γάντια και άλλα μέτρα προστασίας ειδικά σε όσους συναδέλφους έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους (ταμίες, πωλητές κλπ)» τονίζουν.
Στρέφονται ακόμη κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, «που για ακόμα μια φορά έδειξε τον καημό της, αφού ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την θωράκιση των κερδών των επιχειρήσεων αλλά δεν ψέλισε ούτε ένα μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων».
Η Ένωση ζητά
1. Εξασφάλιση σε όλους τους χώρους εργασίας, των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων. Γάντια, μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά, με ευθύνη κράτους-εργοδοσίας.
2. Ενημέρωση με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης των εργαζόμενων για την πρόληψη και προστασία από την μετάδοση του ιού.
3. Εξασφάλιση άμεσης κάλυψης των κενών σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
4. Να πληρωθούν οι επιπλέον ώρες απασχόλησης με τις ανάλογες προσαυξήσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία. Να μην γίνει συμψηφισμός με χρωστούμενες ώρες.
5. Έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για την αποτροπή της απλήρωτης εργασίας, των εξαναγκαστικών αδειών άνευ αποδοχών, ή κανονικών αδειών. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος ξεκούρασης ανάμεσα στις βάρδιες για όλους τους εργαζόμενους. Τήρηση των διαλειμμάτων.
6. Μετατροπή των εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης εργαζόμενων, σε πλήρους απασχόλησης, για όποιους συναδέλφους το επιθυμούν. Προσλήψεις ώστε να εξασφαλιστεί πως κάθε εργαζόμενος θα καλύπτει ένα πόστο.
7. Να δοθούν άδειες με πλήρεις αποδοχές, και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη:
α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.
γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών».
8. Άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Να εξασφαλιστεί με κάθε μέσο (προσλήψεις προσωπικού, κρατική χρηματοδότηση) η αποσυμφόρηση των αστικών, με έξτρα δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής.
9. Κάλυψη των αναγκών για μεταφορά από και προς την εργασία σε περιοχές που δεν υπάρχουν επαρκείς αστικές συγκοινωνίες με ευθύνη της εργοδοσίας.
10. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.
Πηγή: thessnews.gr