Έφοδος της αστυνομίας σε ταβέρνα στο Ναύπλιο για λειτουργία

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε ταβέρνα στο Ναύπλιο η οποία λειτουργούσε παρά τα μέτρα απαγόρευσης που επέβαλε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

Έφοδο της αστυνομία προκάλεσε η λειτουργία, παρά τα μέτρα απαγόρευσης, ταβέρνας που λειτουργούσε σε παραλία στο Ναύπλιο σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου πρώτη μέρα εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έκανε έφοδο, πιθανόν μετά από καταγγελία, στην ταβέρνα το απόγευμα του Σαββάτου και προσήγαγε το ιδιοκτήτη και το προσωπικό που εργάζονταν.

Στο κατάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν πελάτες που έσπευσαν να εξαφανιστούν με την είσοδο της αστυνομίας, ενώ ο ισχυρισμός του ιδιοκτήτη οτι επρόκειτο για φίλους που απλά καθόντουσαν, δεν έπεισε του αστυνομικούς οι οποίοι βρήκαν χρησιμοποιημένα σερβίτσια και πιάτα.

Ο ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα ενώ δεν γνωρίζουμε αν η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.

Να τονίσουμε οτι με φυλάκιση έως και 3 χρόνια κινδυνευουν όσοι παραβιάζουν τους κανόνες και τους περιορισμούς των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ εάν επέλθει θάνατος προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού πολιτών, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας σε επείγουσα εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας ζητεί την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«Άρθρο 285 - Ποινικός Κώδικας - Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Το πλήρες κείμενο της εγκύκλιου του κ. Πλιώτα έχει ως εξής:

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση.

Περισσότερα σε Ειδήσεις