Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ αναμένεται να υποστεί η Κέρκυρα σε ένα περίπου μήνα, τις ημέρες του Πάσχα, εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου, ένα κρας τεστ που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό τόσο για την πορεία του καλοκαιριού όσο, κυρίως, για τα έσοδα που αναμένονται τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας.
Η έξαρση του κορονοϊού τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας και τα νέα μέτρα που κάθε μέρα ανακοινώνονται, έχουν φέρει… τρόμο στους τουριστικούς φορείς και τους επιχειρηματίες του νησιού που προσδοκούσαν το φετινό Πάσχα, το οποίο μάλιστα «πέφτει» νωρίς, να ξεχειλίσει η Κέρκυρα από κόσμο.
Ωστόσο, οι κρατήσεις έχουν παγώσει σχεδόν ολοκληρωτικά και όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει, ενδέχεται να ακυρωθούν σε μεγάλο βαθμό αναλόγως και με τις εξελίξεις.
Κλειστά πολλά ξενοδοχείαΜεγάλα ξενοδοχεία τα οποία είχαν σκοπό να ανοίξουν για τη Μ. Εβδομάδα, προσανατολίζονται πλέον να παραμείνουν κλειστά και να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ακόμα και στα μέσα ή τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για μονάδες ακόμα και στην πόλη και τα περίχωρά της, που παραδοσιακά ξεκινούν κάθε χρόνο και υποδέχονται κόσμο για το Πάσχα.
Με πληρότητες που αυτή την ώρα υπολογίζονται ακόμα και στο 20% σχετικά με άλλες χρονιές την αντίστοιχη εποχή, ο κίνδυνος να ζήσουμε το πιο… «οικογενειακό» Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών είναι παραπάνω από ορατός!
Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο CorfuPress.com ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης, πολλά ξενοδοχεία τα οποία αρχικά είχαν προγραμματίσει να δεχθούν κόσμο τη Μ. Εβδομάδα, έχουν ήδη αποφασίσει να μην αποτολμήσουν την έναρξη λειτουργίας τους ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το μέλος της ΓΕΠΟΕΤ και πρώην πρόεδρος του AOCTA Βασίλης Καλούδης.
Θα γίνουν οι εκδηλώσεις;Ο φόβος δεν έγκειται μόνο στο ενδεχόμενο μειωμένης προσέλευσης λόγω της ανησυχίας του κόσμου, αλλά –και ίσως ακόμα περισσότερο- σε ενδεχόμενη απόφαση της τελευταίας στιγμής να ακυρωθούν εκδηλώσεις (μέρος τους ή ακόμα και στο σύνολό τους- όπως συνέβη με τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού πανελλαδικά.
Και αν φαίνεται αδύνατο να ακυρωθούν οι λειτουργίες στις εκκλησίες, αναλόγως και με την πορεία της έξαρσης του κορονοΐου (και με τους επιστήμονες να περιμένουν πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο) δεν θεωρείται καθόλου απίθανο το να ακυρωθούν έθιμα όπως η συνοδεία φιλαρμονικών και σχολείων στην περιφορά των επιταφίων, η ρίψη των μπότηδων στο Λιστόν και το Πεντοφάναρο ή, ακόμα και η φαντασμαγορική τελετή της Αναστάσεως με τα βεγγαλικά και τις φιλαρμονικές, ούτως ώστε να περιοριστεί η μαζική προσέλευση κόσμου.
Άλλωστε, η ήδη από χθες ειλημμένη απόφαση για ακύρωση όλων των εκδηλώσεων πάνω από 1000 άτομα, δείχνει ότι είναι παραπάνω από πιθανό να οδηγηθεί η Κέρκυρα σε τέτοιου είδους απαγορεύσεις.
Ημερομηνία – κλειδί η 25η ΜαρτίουΠάντως, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν υπάρχει ανάλογη απόφαση αλλά ούτε καν αρχικές συζητήσεις με τους τοπικούς επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς από πλευράς κυβέρνησης.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την 25η Μαρτίου, ενώ η παρέλαση για την εθνική επέτειο ίσως αποτελέσει ένα ασφαλές μήνυμα για τις προθέσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις του Πάσχα.
Πηγή: CorfuPress.com