Η Άρτα, το Κέντρο και οι μετανάστες. Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τοποθετήθηκε στο θέμα μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Η Άρτα εξάλλου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με αφορμή την προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας.
Οι αντιδράσεις ήταν αρκετές όπως πολλές ήταν οι επικρίσεις που δέχθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής τέθηκε με ένταση το θέμα της παρουσίας μεγάλου αριθμού μεταναστών κυρίως στον κάμπο της Άρτας.
Ο κ. Ψαθάς παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία και επισημαίνει με νόημα πως «ενώ πολλοί διαμαρτύρονται για την παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών, υπάρχουν διαμαρτυρίες των εμπόρων και των παραγωγών όταν γίνεται προσπάθεια ελέγχου, ιδιαίτερα σε περιόδους συγκομιδής».
Η συνέντευξη
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν θα αναφερθώ στη σημερινή ασύμμετρη επίθεση που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία, που φανερώνει τη δυναμική του διεθνούς προβλήματος που λέγεται: πρόσφυγες – μεταναστευτικό.
Πριν την ασύμμετρη επίθεση, είναι καλό να θυμηθούμε τι συνέβαινε στη χώρα μας και στην Ήπειρο πριν λίγο καιρό.
Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, καταργείται με πανηγυρικό τρόπο το κέντρο υποδοχής κλειστού τύπου στην Αμυγδαλέζα και δημιουργούνται κέντρα ανοιχτού τύπου, όπως η Μόρια, που αποτελεί όχι μόνο εθνική αλλά και ευρωπαϊκή ντροπή. Επίσης θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά το θέμα του ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2019 τα ποσοστά όσων αφίχθησαν ήταν: 40% Αφγανοί, 27,5% Σύριοι και το υπόλοιπο ποσοστό άλλες εθνικότητες.
Δομές φιλοξενίας
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας αριθμός δομών φιλοξενίας. Είναι αρκετές για το σύνολο των προσφύγων – μεταναστών;
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 34 οργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων με το κυριότερο βάρος να το σηκώνουν οι δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην Ήπειρο φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στις εξής δομές (στοιχεία έως 26-8-2019):
1). Δολιανά – Πωγώνι: 116
2). Αγία Ελένη: 504
3). Κατσικάς: 820
4). Φιλιππιάδα: 503
Εθνική σημασία
Ζήτημα εθνικής σημασίας είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό και αποτελεί σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπισή του, η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.
Είναι άμεση ανάγκη επιπλέον, να προχωρήσει η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Άρτα στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών;
Είναι γνωστό ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, εργάζεται και απασχολείται ως εποχικοί εργάτες στον πρωτογενή τομέα. Είναι κοινά αποδεκτό ότι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες και είναι μετακινούμενοι μεταξύ αγροτικών περιοχών της Ελλάδας.
Το οξύμωρο της υπόθεσης
Πρέπει όμως να τονίσουμε και το οξύμωρο της υπόθεσης όπου ενώ πολλοί διαμαρτύρονται για την παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών, υπάρχουν διαμαρτυρίες των εμπόρων και των παραγωγών όταν γίνεται προσπάθεια ελέγχου, ιδιαίτερα σε περιόδους συγκομιδής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αστυνομίας Άρτας, κατά το έτος 2019 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκαν 827 προσαγωγές αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους οι 208 στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας και ακολουθήθηκε σε βάρος του η προβλεπόμενη Διοικητική διαδικασία.
Το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων των περιοχών στην Άρτα, όπου τέθηκε το ζήτημα κατασκευής δομών φιλοξενίας προσφύγων. Ποια είναι η άποψή σας;
Είναι σωστό και δίκαιο να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών. Βλέπουμε όμως ότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, είναι σε όλη την Ελλάδα, αρνητικές. Σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας δομής φιλοξενίας.
Σ’ αυτό το γενικότερο κλίμα, κινήθηκαν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Άρτας, οι οποίες είναι κατανοητές και σεβαστές.
Στην Άρτα έγιναν 5 τοπικές συνελεύσεις όπου οι κάτοικοι, παρουσία των Δημοτικών παρατάξεων πλην εξαιρέσεων, στάθηκαν αρνητικά απέναντι στην κατασκευή νέων δομών φιλοξενίας. Και είναι αυτονόητο ότι ίδιες αντιδράσεις θα υπήρχαν και οπουδήποτε αλλού ετίθετο το αντίστοιχο ερώτημα.
Φυσική παρουσία
Η μη φυσική παρουσία μας στις συνελεύσεις αυτές, είχε να κάνει με το ότι στεκόμαστε με πνεύμα συνεννόησης και κατανόησης απέναντι στις λογικές κυβερνητικές επιλογές σ’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα. Ως Περιφέρεια, δεν διαθέτουμε εκτάσεις ώστε να τις παραχωρήσουμε και συνεπώς δεν ρωτηθήκαμε για περιοχές εγκατάστασης προσφύγων. Άρα η συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε συνέλευση θα έριχνε ενδεχομένως λάδι στη φωτιά.
Τι απαντάτε στις μομφές της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη στάση σας στο προσφυγικό ζήτημα;
Όσον αφορά τις κατηγορίες από διάφορες παρατάξεις που η παρουσία τους εξαντλείται μεταξύ γενικών συνελεύσεων, αν ήθελαν να πληροφορηθούν τις θέσεις μας για το μεταναστευτικό, θα μπορούσαν να επισκεφτούν τον κ. Περιφερειάρχη ή εμένα προσωπικά για να ενημερωθούν. Όμως ο κ. Καχριμάνης κι εγώ θεωρούμαστε μόνο πολιτικοί αντίπαλοι και θεωρούν ανούσια την πληροφόρηση από την Περιφερειακή Αρχή.
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
Δεν έχουν ζητήσει ενημέρωση για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, ούτε για τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει. Άρα το μόνο ενδιαφέρον τους είναι η αντιπολίτευση στην πλειοψηφούσα παράταξη και όχι τα προβλήματα της περιοχής. Επίσης, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο επιθυμούν πρόσφυγες – μετανάστες, στη χώρα, την Ήπειρο και στην Άρτα.
Ως παράταξη και ως αιρετή Περιφέρεια οφείλουμε να τονίσουμε ότι κρίσιμα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, χωρίς φοβικά σύνδρομα και όχι με λαϊκισμό. Να αποφεύγουμε κάθε είδους προσχηματική ρητορική, ότι κάποιοι είναι υπέρ και άλλοι κατά των μεταναστών. Κάποιοι είναι ευαίσθητοι και κάποιοι λιγότερο.
Πηγή: www.epiruspost.gr