Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας είναι η λαγάνα και από τις 5 τα χαράματα μύρισε φρέσκια λαγάνα στους φούρνους του Βόλου.
Την ίδια ώρα άνοιξαν και τα ψαράδικα της πόλης, για να προμηθευτούν οι καταναλωτές τα απαραίτητα -λόγω της ημέρας- θαλασσινά για το Σαρακοστιανό τραπέζι.
Και φέτος η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας θα κυμαίνεται από 1,70 έως 2 ευρώ. Η τιμή αφορά σε λαγάνα βάρους 350-400 γραμμαρίων και εξακολουθεί να είναι σταθερή εδώ και 13 χρόνια από το 2007 παρά τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις στο κόστος των πρώτων υλών στα παραδοσιακά αρτοποιεία.
Τo έθιμο της λαγάναςΤο παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την αρχηγία του Μωυσή.
Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται”, ο δε Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”.
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.
Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”.
Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο, έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.
Πηγή: thenewspaper.gr