200 κιλά ρούχων σε φτωχούς μέσω… ανακύκλωσης

Μία νέα συνεργασία ανακύκλωσης ρούχων, εγκαινίασε κι επίσημα ο Δήμος Κομοτηνής το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου έξω από το δημαρχείο. Με σύνθημα «τίποτα δεν είναι για πέταμα» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης κήρυξε την επίσημη έναρξη ανακύκλωσης ρούχων που θεσμοθέτησε ο Δήμος, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία, με ανταποδοτικά οφέλη.

«Η εταιρία έχει τοποθετήσει 20 κάδους για ρούχα και παπούτσια που έχουμε σπίτι και δεν χρησιμοποιούμε», γνωστοποίησε ο δήμαρχος. Ο τελικός στόχος είναι η τοποθέτηση περί των 55 κάδων στην πόλη και κάδοι σε μεμονωμένους οικισμούς του Δήμου, αλλά σε πρώτη φάση λειτουργούν οι 20 στην πόλη της Κομοτηνής. Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι κάθε επτά με δέκα ημέρες θα γίνεται η αποκομιδή από τους κάδους στην πόλη, ενώ ήδη έχει γίνει μία από την τοποθέτησή τους μέχρι σήμερα.

Η εξειδικευμένη ομάδα της EastWestGreece εγγυάται πως τα μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα θα καταλήξουν σε χέρια άλλων, καθώς μέρος των άριστα ποιοτικών ειδών διατίθενται σε άπορους μέσω της τράπεζας ιματισμού των Δήμων, ενώ αυτά που δεν έχουν πλέον ζωή προορίζονται για την παραγωγή πανιών καθαρισμού, για γεμίσματα καθισμάτων αυτοκινήτων, για μονωτικό υλικό, φόρμες εργασίας κτλ.

Ανταποδοτικά οφέλη και έμφαση στην ανακύκλωση

Από την συνεργασία του με την εξειδικευμένη ομάδα της EastWestGreece ο Δήμος Κομοτηνής «κερδίζει» ως ανταποδοτικά οφέλη 200 κιλά (κανονικών) ρούχων κάθε χρόνο, τα οποία -μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής- θα παραδίδονται σε ευπαθείς ομάδες της περιοχής.

Αναλυτικά, τα πλεονεκτήματα για τον Δήμο Κομοτηνής είναι τα εξής:

  • Μείωση της συνολικής ποσότητας οικιακών αποβλήτων (αναμένεται να ανέρθει σε ποσοστό, τουλάχιστον 6-8%). Η εγκατάσταση των κάδων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων συμβάλλει στην εκτροπή του ρεύματος των συγκεκριμένων αποβλήτων και στην αποσυμφόρηση των χώρων υγειονομικής ταφής.
  • Μείωση κατανάλωσης ενέργειας ως προς την κατασκευή-παραγωγή νέων υφασμάτων.
  • Μείωση των παραβιάσεων επί των κάδων σκουπιδιών.
  • Παράδοση 200 κιλών μεταχειρισμένων ρούχων ετησίως προς τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.
  • Ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και βελτίωση των συνθηκών ζωής στο Δήμο.

    Ο κος Γκαράνης, επίσης, γνωστοποίησε ότι εκτός από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που "τρέχει" στα Δημοτικά Σχολεία και την online πλατφόρμα followgreen που επιβραβεύει τους κατοίκους για την ανακύκλωση, το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν «πράσινα σημεία» στην Κομοτηνή κι επίσης θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την κομποστοποίηση.

Τι ρίχνουμε μέσα στους γαλάζιους κάδους: Ενδύματα. Υποδήματα. Υφασμάτινα παιχνίδια. Ζώνες. Κουρτίνες. Τσάντες από ύφασμα. Κουβέρτες. Σεντόνια. Μαξιλάρια.

Τι δεν ρίχνουμε στους γαλάζιους κάδους: Οργανικά απόβλητα. Συσκευασίες. Χαρτί. Γυαλί. Πλαστικό. Μέταλλο. Λάδι. Κλαδιά και φύλλα. Ογκώδη αντικείμενα.

 

Πηγή: xronos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις