Αγωνία για τους δύο ασθενείς και τα αποτελέσματα

Αγωνία για τους δύο ασθενείς και τα αποτελέσματα. ΟΕΝΓΕ: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας ανά περιοχή.

 

Το Σάββατο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων τόσο για την 46χρονη γυναίκα όσο και για τον 65χρονο που βρίσκονται στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοιού. Η 46χρονη έφτασε από την Ιταλία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όντως εν πλω παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα. Έτσι κάλεσε μόνη της το ΕΚΑΒ. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα την μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Έχει υποβληθεί σε εξετάσεις ενώ δείγματα εστάλησαν στην Αθήνα για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Το πλοίο

Στο πλοίο με το οποίο έφτασε η 46χρονη επέβαιναν περίπου 120 άτομα εκ των οποίων στην Ηγουμενίτσα αποβιβάστηκαν άλλοι 64.

Ο 65χρονος από τα Γιάννινα επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χατζηκώστα έχοντας επίσης συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού. Πριν λίγες ημέρες, για επαγγελματικούς λόγους είχε επισκεφθεί την Μπολόνια.

Το ταξίδι στην Ιταλία ήταν αυτό που προκάλεσε την ανησυχία με αποτέλεσμα να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο, ώστε να μην υπάρξει καμία επαφή με άλλους ασθενείς και αργά το μεσημέρι μεταφέρθηκε στη Μονάδα Λοιμωδών.

Εν τω μεταξύ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα προβλήματα εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού κάνοντας ειδική μνεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Για ποια επάρκεια σε προσωπικό και υλικά των κέντρων αναφοράς κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας;

Όταν π.χ. στο ΠΓΝ Ιωαννίνων που είναι κέντρο αναφοράς οι υπηρετούντες παθολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες (2 Παθολογικές Κλινικές, Τ.Ε.Π., 7 τακτικά εξωτερικά ιατρεία την εβδομάδα) και τώρα επιφορτίζονται και με το τμήμα λοιμώξεων το οποίο δεν είναι μόνιμα στελεχωμένο;

Όταν προβλέπονται μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις με 3μηνη σύμβαση γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι 390, δηλ. διπλάσιες από τον αριθμό προσλήψεων που προβλέπονται για το σύνολο των κέντρων αναφοράς.

Όταν είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από κορονοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και σε Μ.Ε.Θ. και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να ανοίξουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ που για να λειτουργήσουν απαιτούνται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί.

Για ποια μέτρα πρόληψης κάνουν λόγο όταν η Π.Φ.Υ. που βασική της αποστολή είναι η πρόληψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ο περίφημος θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι μόνο στα χαρτιά, τα Κ.Υ έχουν ερημώσει από προσωπικό λόγω των τραγικών ελλείψεων και των συνεχών μετακινήσεων των γενικών γιατρών για να μπαλώνουν τρύπες στα νοσοκομεία;

Πηγή: /www.epiruspost.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις