Την αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα Χανίων, προκειμένου να σταθμεύουν σε μόνιμη βάση ένα υποβρύχιο και μια φρεγάτα, σχεδιάζει η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μιλούν για εδραίωση της νέας Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της οποίας δεν εντάσσεται μόνο ο Ναύσταθμος Κρήτης, αλλά και η προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου στο Κάβο Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη.
Για την εν λόγω μονάδα, που έχει ως αποστολή τον ανεφοδιασμό και την παροχή ευκολιών στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας, η στρατιωτική ηγεσία σχεδιάζει τη στάθμευση σε μόνιμη βάση μιας πυραυλακάτου της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.
Η παρουσία των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη στοχεύει ακριβώς στη δυνατότητα άμεσης και εύκολης πρόσβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο που επικρατεί έντονη ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Έτσι, οι προσπάθειες του ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ταχείας και αποτελεσματικής παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον απαιτηθεί, εντείνονται.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Ναυστάθμου Κρήτης, είναι προφανές ότι δεν είναι τυχαία, καθώς έχει καταξιωθεί ως ένας από τους πιο θεμελιώδης και αναντικατάστατους αμυντικούς σχηματισμούς της χώρας. Παρέχει υψηλού επιπέδου επισκευαστικές, εφοδιαστικές και διοικητικής μέριμνας υπηρεσίες, όχι μόνο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στις συμμαχικές. Έτσι, η παρουσία υποβρυχίων στην περιοχή της Σούδας δεν είναι ασυνήθιστη.
ΥποβρύχιοΉδη τις τελευταίες εβδομάδες σταθμεύει στον Ναύσταθμο ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ανά διαστήματα βρίσκεται ελλιμενισμένη και φρεγάτα. Χθες κατέπλευσε στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις της μονάδας το αρματαγωγό “Λέσβος”. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε γύρω από την Κρήτη άσκηση με τη συμμετοχή υποβρυχίων, τα οποία έφτασαν από τα δυτικά του νησιού μέχρι και το Καστελόριζο.
Το πλεονέκτημαΓια τη μόνιμη στάθμευση υποβρυχίου και φρεγάτας ο Ναύσταθμος Κρήτης έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Διαθέτει εγκαταστάσεις στις οποίες μπορούν να στεγαστούν έως και 500 άτομα, μέλη πληρωμάτων. Πρόκειται για κτήρια που ανεγέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα πλεονάζοντα της επέκτασης της γειτονικής νατοϊκής βάσης, καθώς και για άλλα που προϋπήρχαν.
Αυτή τη στιγμή, το σύνολο του Στόλου έχει ως βάση τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και την Αμφιάλη. Η βούληση του Πολεμικού Ναυτικού για μόνιμη παρουσία τριών μονάδων στην Κρήτη και ακόμη και η μεταφορά εν καιρώ μέχρι και ναυτικής μοίρας είναι δεδομένες, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Πηγή: neakriti.gr