Αποφασισμένοι να καταλάβουν την έκταση που επίταξε η κυβέρνηση στην περιοχή Ζερβού της Σάμου, προκειμένου να δημιουργηθεί κλειστή δομή για πρόσφυγες και μετανάστες και να παραμείνουν στο σημείο με κάθε κόστος, μέχρι να αρθεί το μέτρο της επίταξης, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Σάμου. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έντονος φόβος να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια, σε περίπτωση που γίνει επιχείρηση απομάκρυνσής τους από την αστυνομία.
Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών Ανατολικής Σάμου (είναι η κοντινότερη κοινότητα στην προς επίταξη περιοχή), Γιώργος Ελευθερόγλου. Σημείωσε ότι στην κατάληψη θα συμμετάσχουν άτομα από όλες τις κοινότητες του νησιού και ότι οι Σαμιώτες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ακόμα κι αν επιχειρηθεί με τη βία η λήξη της κινητοποίησης.
«Ξέρω το χαρακτήρα των Σαμιωτών και ξέρω ότι θα αντιδράσουν έντονα, αν προσπαθήσουν να μας διώξουν με τη βία από το σημείο που θα καταλάβουμε. Φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, αν στείλουν τα ΜΑΤ. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το οτιδήποτε, αλλά δεν αποκλείω ακόμα και το χειρότερο ενδεχόμενο, σε περίπτωση επιχείρησης βίαιης απομάκρυνσής μας. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, όταν νοιώσει ότι του παίρνουν τις περιουσίες και επιχειρούν να τον καταστήσουν πρόσφυγα στον τόπο του. Εκεί υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ελαιόδεντρα. Μια ελιά θέλει 10-15 χρόνια για να γίνει. Οι περισσότεροι είμαστε αγρότες. Πώς θα ζήσουμε;», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ελευθερόγλου.
Κατά τον ίδιο η τοπική κοινωνία του νησιού εμφανίζεται σύσσωμη στην προσπάθεια αποτροπής του μέτρου των επιτάξεων και ήδη σχεδιάζει τους τρόπους που θα γίνει και θα διατηρηθεί η κατάληψη στα επιτασσόμενα κτήματα.
«Η πρόταση για την κατάληψη είναι δική μου και η κινητοποίηση θα είναι πανσαμιακή. Θα προφυλάξουμε το χώρο με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικού Αιγαίου και των δύο δήμων του νησιού. Στο σημείο θα στήσουμε σκηνές και θα φέρουμε τα αυτοκίνητά μας, για να κοιμάται ο κόσμος, όσον καιρό χρειαστεί να μείνουμε εκεί. Δε χρειάζεται να μένουμε 5.000 άτομα κάθε βράδυ στην κατάληψη. Και 100 άτομα αρκούν, για την προφυλάξουν», σημειώνει ο κ. Ελευθερόγλου.
Φόβοι για επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, σε όλα τα χωριά του νησιού επικρατεί τεράστια αναστάτωση και το θέμα της επίταξης καθώς και της ενδεχόμενης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στη περιοχή Ζερβού αποτελεί καθημερινά το μόνιμο θέμα συζήτησης.
«Φοβάμαι υπερβολικά τις πολύ πιθανές ταραχές. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να ξεσπάσουν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ντόπιων. Αυτό το σενάριο το θεωρώ ως πάρα πολύ πιθανό. Στην περιοχή υπάρχουν εφτά κτηνοτροφικές μονάδες. Αν αρχίσουν και κλέβουν γίδες, οι κτηνοτρόφοι δε θα αντιδράσουν; Αν πάρει κάποιος ένα όπλο και χτυπήσει αυτόν που του κλέβει τις γίδες, οι μετανάστες δε θα αντιδράσουν σε περίπτωση που χυθεί αίμα; Σε αυτό το ενδεχόμενο είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι θα πάρουν το μέρος του συμπατριώτη μας. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει, πώς θα συμπεριφερθεί ο άλλος. Όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια», λέει ο κ. Ελευθερόγλου.
Πηγή: ethnos.gr