Ο Αθανάσιος Ψαλίδας και τα εγκαίνια της έκθεσης χειρογράφων

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας. Τα εγκαίνια της έκθεσης χειρογράφων και βιβλίων του με τίτλο «Αθανάσιος Ψαλίδας : Αρχείου Νόστος» έγιναν από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας. Κι αυτό κατά την παρουσία του στο πλαίσιο των 107ων Ελευθερίων, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Έκθεση-Αφιέρωμα στον Αθανάσιο Ψαλίδα αποτυπώνει τις διαδρομές της ζωής του.

Σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και αναδεικνύει το μεγάλο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, μέσα από την αξιοποίηση πρωτογενών πηγών και την επιλογή και παρουσίαση ενός περιορισμένου αριθμού τεκμηρίων. Το αρχειακό υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες.

 

Ο χαιρετισμός

Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχτηκε η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου και στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου. Η Παρουσίαση της Έκθεσης έγινε από τον Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους καθηγητή κ. Νικόλαο Καραπιδάκη.

Εγκαίνια της Έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Ξενάγηση από τις επιμελήτριες της έκθεσης, δρ. Ελένη Κουρμαντζή και την κ. Αμαλία Παππά

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους επιγόνους του Αθανάσιου Ψαλίδα αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του Ψαλίδα.

Η έκθεση

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερα μέρη:

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι Ιδιωτικός βίος Στη συγκεκριμένη ενότητα σκιαγραφούνται οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Ψαλίδα, τόσο οι προσωπικές όσο και οι οικονομικές, καθώς και οι ευρύτερες επαφές και διαδρομές τους. Στην ενότητα παρουσιάζονται τεκμήρια νομικής φύσης, όπως το διαβατήριο του Ψαλίδα, προικοσύμφωνα, ένα αποδεικτικό αγοράς σπιτιού, ιδιόχειρες καταγραφές εσόδων και εξόδων, ομολογίες δανείου και ποικίλα οικογενειακά τεκμήρια.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ Δημόσιος βίος Εδώ καταγράφονται οι διαδρομές του Ψαλίδα, από τον τόπο γέννησής του, τα Ιωάννινα, στην Πολτάβα (Ουκρανία), τη Βιέννη, την Τεργέστη, το Τσεπέλοβο Ζαγορίου, την Κέρκυρα και τέλος τη Λευκάδα, τον τόπο που συνδέθηκε με το τέλος της ζωής του. Η παρουσίαση επιστολών από την προσωπική αλληλογραφία σκιαγραφεί το περιβάλλον του, αποτυπώνοντας επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, καθώς και με ανθρώπους του πνεύματος.

Καταγράφοντας παρεμβάσεις και προβληματισμούς πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Παράλληλα, μέσα από τα τεκμήρια, αναδεικνύεται η πατριωτική δράση του στα χρόνια του αγώνα για την ελληνική Ανεξαρτησία.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ Διδασκαλία Η παρούσα ενότητα αφορά στην παρουσίαση του Ψαλίδα ως Διδασκάλου. Μέσα από τα χειρόγραφα που παρουσιάζονται, αναδεικνύεται η ευρυμάθεια και η ικανότητά του να διδάσκει μεγάλο αριθμό γνωστικών αντικειμένων, Έκθεση Χειρογράφων και βιβλίων του Αθανάσιου Ψαλίδα καθώς και η γνώση πολλών ξένων γλωσσών.

Αντικείμενα που του δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίζει, να αναλύει και να μεταφράζει σημαντικά έργα και κείμενα.

Η καταγραφή της βιβλιοθήκης του από τον ίδιο αλλά και η συνέχιση της καταγραφής μετά από τον θάνατό του, συμπληρώνουν τη φυσιογνωμία του διανοούμενου. Στην ενότητα παρουσιάζονται επιστολές, στις οποίες καταγράφει τις απόψεις του για την ουσία και την οργάνωση της Εκπαίδευσης.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV Εκδόσεις έργων του Αθανάσιου Ψαλίδα Περιλαμβάνονται οι εκδόσεις έργων του Αθανάσιου Ψαλίδα που βρίσκονται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη –εκδόσεις που ο ίδιος είχε επιμεληθεί– καθώς και ανώνυμα εκδομένα έργα, τα οποία, αποδίδονται σε εκείνον, μερικώς ή καθολικά.

*ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 77 ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΤΑ 69 ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΨΑΛΙΔΑ (ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ), ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Γ΄) ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΔΑ (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤ’), ΕΝΩ ΤΑ 8 ΕΚΔΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΨΑΛΙΔΑ, ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

Επιμέλεια έκθεσης

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία, Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας.

Πηγή: pbnews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις