«Spartan Museum»: Η ιστορία της Σπάρτης σε αμερικανικό έδαφος! Ολοκληρώνεται ο πολιτιστικός χώρος για την πόλη του Λεωνίδα στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ.
Spartan Museum
Spartan Museum. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης μπορεί να… αγνοείται εδώ και δεκαετίες, όμως ένα πολιτιστικός χώρος αφιερωμένος στην ιστορία και τον πολιτισμό της λακωνικής πρωτεύουσας πρόκειται να λειτουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται για το «Spartan Museum», που κατασκευάζεται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (ΗΠΑ) και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το επόμενο διάστημα. Καθοριστική στο συγκεκριμένο σπουδαίο έργο ήταν η συμβολή της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά και του ακαδημαϊκού κ. Ηλία Τομάζου.
Ο διευθυντής του προγράμματος
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Τομάζος, ο οποίος είναι διευθυντής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», είχε συνάντηση στις 14 Φεβρουαρίου με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Ο Ηλ. Τομάζος ενημέρωσε την υπουργό σχετικά με τα πολιτιστικά προγράμματα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, καθώς και για το νέο «Spartan Museum», η ανέγερση του οποίου έχει σχεδόν αποπερατωθεί στο campus του πανεπιστημίου. Όπως σημείωσε ο κ. Τομάζος, η διοίκηση του Πανεπιστημίου επιθυμεί το μουσείο «να παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό, στη διαχρονία του, μέχρι την περίοδο του Βυζαντίου».
Αντίγραφα γλυπτών
mendwni tomazisΗ κ. Μενδώνη ανέλαβε να δημιουργηθεί μία έκθεση, η οποία θα αποτελείται από αντίγραφα γλυπτών, φωτογραφικό υλικό και ψηφιακά μέσα. Η έκθεση θα παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως και το Βυζάντιο. Όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, το Υπουργείο θα ετοιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες τον σχεδιασμό της έκθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που θα εκτεθούν, ενώ η ψηφιακή παρουσίαση θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Από τον κ. Τομάζο κατατέθηκαν τα αναλυτικά σχέδια του «Spartan Museum», τα οποία θα μελετηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για τον σχεδιασμό της έκθεσης.
Στον χώρο του Πανεπιστημίου έχει ολοκληρωθεί, επίσης, η κατασκευή του καλλιμάρμαρου ανοιχτού θεάτρου «Μέγας Αλέξανδρος». Τα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών. Η κ. Μενδώνη αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τομάζου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του θεάτρου. Εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι θεατρική παράσταση, βασισμένη στα «Μαθήματα Πολέμου» του Θουκυδίδη.
Όπως γράφει ο «Εθνικός Κήρυκας», το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Paideia» είναι το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί μέσα σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και η δραστηριότητά του έχει επεκταθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ο ακαδημαϊκός Ηλ. Τομάζος, με καταγωγή από τη Ρόδο, είναι εμπνευστής και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στη Ρόδο και το οποίο φιλοξενεί φοιτητές από 28 αμερικανικά πανεπιστήμια, επί το πλείστον ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών σπουδών.
Πηγή: lakonikos.gr