Ολοκληρωμένους τουριστικούς προσβάσιμους θαλάσσιους προορισμούς για τα ΑμεΑ (Seatrac) σε 4 ακτές του δήμου πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας.
Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την κατάρτιση των όρων και τη σύνταξη της διακήρυξης για την προμήθεια του συνόλου του αναγκαίου εξοπλισμού για τη δημιουργία των προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών (Seatrac και άλλες υποδομές), προϋπολογισμού 184.750,50 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου θα υποβληθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”.
Ως κατάλληλα σημεία για τη διαμόρφωση των ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών κρίθηκαν οι ακόλουθες 4 παραλίες: Στη Μικρή Μαντίνεια, 230 μέτρα νότια του “Τουριστικού”, στο πάρκο του Αλμυρού, πλησίον του “Φιλοξένια” στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου και στον Κορδία, στη Δυτική Παραλία.
Η επιλογή των σημείων αυτών, όπως σημειώνεται στην εισήγηση, έγινε, “αφενός λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητάς τους καθ’ όλη τη θερινή περίοδο και αφετέρου λόγω της μορφολογίας του εδάφους που κρίθηκε κατάλληλη για παρεμβάσεις προσβασιμότητας. Ως επιπλέον παράμετρος συνυπολογίστηκε σε όλες τις περιπτώσεις και η άμεση γειτνίαση των παραλιών με χώρους, όπου υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ”.
Για τη θέση στο “Φιλοξένια” όπου ήδη λειτουργεί Seatrac, επισημαίνεται ότι ο δήμος θα προμηθευτεί τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι Seatrac λειτουργεί (το πρώτο στην Καλαμάτα από το 2016) στην παραλία μπροστά από την εκκλησία της Ανάστασης.
Οι προτεινόμενες κατασκευές - υποδομές για να υλοποιηθεί η αλυσίδα προσβασιμότητας και να θεωρηθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία είναι: 1) Μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα (αμαξίδιο). 2) Διάδρομος παραλίας για ΑμεΑ. 3) Μη μόνιμο, συναρμολογούμενο αποδυτήριο για ΑμεΑ. 4) Ειδικά διαμορφωμένος χώρος σκίασης. 5) Ντους. 6) Πακέτο τηλεμετρίας. 7) Φωτοσυναγερμός. 8) Σήμανση και 9) χημική τουαλέτα για ΑμεΑ.
Αναφέρεται ότι “σκοπός της προμήθειας είναι να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε να παρέχεται στα άτομα με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας (ηλικιωμένους, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με μειωμένη όραση κ.λπ.) ολοκληρωμένη αλυσίδα προσβασιμότητας, μέσω της κατασκευής εγκαταστάσεων και υποδομών που θα αφορούν την ψυχαγωγία και την άθληση των ατόμων αυτών, συνεισφέροντας στην εξυπηρέτηση, αλλά και στην άρση της περιθωριοποίησής τους από το κοινωνικό σύνολο”.
Πηγή: eleftheriaonline.gr