Συστάθηκε Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων

Το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων (Ionian Environment Foundation-συντ.IEF) συστήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση της εξαιρετικής φύσης και ομορφιάς των Ιονίων Νήσων, προωθώντας και υποστηρίζοντας βιώσιμες προσεγγίσεις για τον τρόπο διαβίωσης, διαχείρισης του τουρισμού τους και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

«Mε δύο λόγια ο βασικός σκοπός μας είναι να προστατεύουμε τη φύση σε στεριά και θάλασσα, υποστηρίζοντας και συνεργαζόμενοι με τοπικούς φορείς,και χρηματοδοτώντας δραστηριότητες προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις» αναφέρει ο Διευθυντής του Ιδρύματος Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων, Κώστας Καλούδης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είναι ένα ιδιωτικό κοινωφελές ίδρυμα, που υπάγεται στο δίκτυο The Conservation Collective, το οποίο αποτελείται από τοπικά ιδρύματα-ταμεία τέτοιου σε νησιά ή ομάδες νησιών ανά τον κόσμο.

Έξι από αυτά ευρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα, και τρία σε πολύ μακρινά μέρη. Είναι το δεύτερο ήδη στην Ελλάδα, μιας και το πρώτο, το Cyclades Preservation Fund, συστήθηκε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια για τα νησιά των Κυκλάδων.

Ιδρυτής του δικτύου είναι ο Άγγλος Μπεν Γκόλντσμιθ, μέλος επιφανούς οικογένειας επενδυτών με έντονη φιλανθρωπική και οικολογική δραστηριότητα.

Όπως και τα υπόλοιπα του δικτύου ΤheConservationCollective, το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων λειτουργεί ως εξής:
  • Αφενός ως ταμείο, δηλαδή συγκεντρώνοντας πόρους από ιδιωτικές δωρεές, τους οποίους κατευθύνει προς φορείς που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποιο πρότζεκτ ή κάποια δράση από την οποία προκύπτει περιβαλλοντικό όφελος.
  • Οι φορείς που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κάποια δράση, κάποιο πρότζεκτ ή πρόγραμμα και χρειάζονται οικονομική ενίσχυση για να το πραγματοποιήσουν, μπορούν να υποβάλλουν πρόταση (απαιτείται συνεννόηση εκ των προτέρων) και εφόσον αυτή συζητηθεί και εγκριθεί, να λάβουν χρηματοδότηση για αυτά που χρειάζονται. Και με αυτόν τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ενίσχυση πρωτοβουλιών «από τα κάτω», οι οποίες στοχεύουν σε πραγματικές ανάγκες για την προστασία της φύσης ή τη βελτίωση σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση σε κάποιον τομέα.
  • Παραλλήλως, αν σε κάποιους σημαντικούς τομείς υπάρχει κενό δραστηριότητας ή/και έλλειψη ειδίκευσης στα νησιά, τότε θα επιχειρείται να έλθουν ειδικοί με τοκατάλληλο υπόβαθρο από αλλού. Θα γίνεται όμως προσπάθεια -όπου και όταν είναι δυνατό- να μεταφέρονται οι γνώσεις, ώστε να δημιουργηθεί μία καλύτερη βάση και τοπικά.Τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι π.χ. η έρευνα για το θαλάσσιο περιβάλλον και η εκπαίδευση γύρω από κάποια θέματα.
  • Αφ’ ετέρου θα γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ζητήματα με την κατάλληλη επικοινωνία με κάθε είδους φορέα, ο οποίος μπορεί να έχει ρόλο σε κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα.
Τρόπος δράσης

Οι αποφάσεις για τις δαπάνες και τις προτεραιότητες λαμβάνονται από το συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δωρητές που κατοικούν ή έχουν δεσμούς με κάποιο από τα Ιόνια Νησιά, ενδιαφέρονται για τη μακροπρόθεσμη ευημερία τους και μπορούν να διαθέσουν λίγο χρόνο για τη σχετική ενασχόληση.

  • Δωρεές γίνονται δεκτές και από επιχειρήσεις, αμέσως ή συνεισφέροντα με ποσοστό/ποσό επί των κερδών ή κρατήσεων (π.χ ξενοδοχεία, εστιατόρια).
  • Η λειτουργία γίνεται με ελάχιστο προσωπικό, ώστε να δαπανώνται όσα περισσότερα χρήματα γίνεται σε στοχευμένες δράσεις και πρότζεκτ στα νησιά.
  • Εκτός από τις δωρεές, ευπρόσδεκτη είναι η συνδρομή σε είδος, είτε παρέχοντας κάποιου είδους διευκόλυνση ή υπηρεσία, είτε μέσω της προσφοράς γνώσεων και εργασίας προς συγκεκριμένους σκοπούς.

Αναμφίβολα, υπάρχει άφθονη εργασία να γίνει ώσπου να επιστρέψουμε σε πιο αρμονικές ισορροπίες συνύπαρξης με τη φύση από την οποία εξαρτώμαστε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και φορείς που θέλουν να συμβάλλουν ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να φυσήξουμε καλό αέρα στα πανιά τους, ώστε να πορευθούν καλύτερα και ταχύτερα προς τους στόχους τους!»

Πηγή: kerkyrasimera.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις