Δέσμευση της Κυβέρνησης για λύση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών

Δέσμευση της Κυβέρνησης για λύση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών.

 

Θετικές θεωρούν οι φορείς των Βορειηπειρωτών τις δηλώσεις που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την κατάργηση της διάταξης στο Νόμο Κατρούγκαλο και την χορήγηση σύνταξης ωστόσο περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις για ένα θέμα που εξελίχθηκε σε μείζον τα τελευταία χρόνια. Για την ενεργοποίηση της πολιτείας τις μέρες αυτές αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας η δημόσια και οργισμένη παρέμβαση του δημοφιλούς τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε στα κοινωνικά δίκτυα τόσο από επώνυμους όσο και από εκατοντάδες πολίτες. Η κίνηση του Χρήστου Μάστορα φάνηκε τελικά ότι ενεργοποίησε την πολιτεία.

«Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Ελληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι οτι είναι κάτι το σπουδαίο ή το ιδιαίτερο να γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός. Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ. Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο ίδιο χωρίο αλλά ο καθένας βρίσκεται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Ο ένας να ζει στην Ελλάδα της δημοκρατίας και ο άλλος ίσως σε καμιά φυλακή του Χότζα», έγραφε μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής. .

Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επίλυση του θέματος, που αφορά χιλιάδες Βορειοηπειρώτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για την πλήρη σύνταξη υπάρχει η προϋπόθεση της 40ετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, γεγονός που αποκλείει εξ ορισμού τους Βορειοηπειρώτες από την θεμελίωση της πλήρους σύνταξης.

Μάλιστα, τόνισε πως οι Βορειοηπειρώτες ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991 οπότε για να μπορέσει να αρθεί αυτός ο άδικος διαχωρισμός που γίνεται εις βάρος τους η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη που θα μειώνει τον χρόνο παραμονής για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ισότιμη αντιμετώπιση.

Η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή κατά τα τέλη Μαρτίου και θα συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη σύμφωνα με απαίτηση του Συμβουλίου Επικρατείας για θέματα που αφορούν συνταξιοδοτικές διατάξεις, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τελευταίο διάστημα οι συντονισμένες προσπάθειες της Επιτροπής Συνταξιούχων, σε συνεργασία με την Ομόνοια και την πλειοψηφία των βορειοηπειρωτικών φορέων ανά την Ελλάδα, είχε θετικά αποτελέσματα παρά την αρχική αρνητική στάση του υπουργού Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Οι φορείς της Βορείου Ηπείρου θεωρούν θετικές τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζητώντας όμως την πλήρη κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς ακόμη και με την μείωση του χρονικού περιορισμού δημιουργούνται προβλήματα σε μερίδα ομογενών.

Πηγή:www.epiruspost.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις