Σε ισχυρές, τοπικές αντιδράσεις εξακολουθεί να προσκρούει η επένδυση εταιρείας συμφερόντων μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στην περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για την προώθησή της και τις προτροπές του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη, να ρίξουν οι κάτοικοι «νερό στο κρασί τους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οργανώνεται συλλαλητήριο έξω από την παλιά Νομαρχία στην πόλη της Ζακύνθου, από κατοίκους της ορεινής Ζακύνθου και ιδιοκτήτες γης που υποστηρίζουν ότι η ιδιοκτησία τους καταπατήθηκε με την παράνομη, όπως ισχυρίζονται, αγοραπωλησία έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να γίνει η επένδυση.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι στα 15.000 στρέμματα περιλαμβάνονται και δημόσιες εκτάσεις, που επίσης καταπατούνται. «Μην το Διανοηθείτε» – «Το Ναυάγιο και τα 15.000 στρέμματα ανήκουν στην Ζάκυνθο και τους Ζακυνθινούς», είναι τα κεντρικά συνθήματα της σημερινής κινητοποίησης.
Σημειώνεται ότι η επίμαχη αγοραπωλησία έγινε το 2014, όταν ο Γεώργιος Ν. Χάρος μεταβίβασε έκταση 14.387,40 στρεμμάτων στην Βορειοδυτική Ζάκυνθο προς την Ανώνυμη Εταιρεία PIMANA S.A., συμφερόντων μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.
Η μεταβίβαση έχει προσβληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και έχει προσωρινά διαταχθεί να «παγώσει» μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, ενώ εκκρεμεί ποινική έρευνα, κατόπιν κατεπείγουσας παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η επιστολή του Μητροπολίτη Ζακύνθου
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος Δ’, σε επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, τόνιζε τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ άλλων, ότι «η κλεμμένη περιουσία του μοναστηριού μας, αποτελεί, επί της ουσίας, το μοναστηριακό δάσος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.
Εντός των ορίων του ομώνυμου μοναστηριακού δάσους, διατηρούνται, σε πείσμα του χρόνου, τα κάτωθι αθάνατα, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της πατρίδος μας, αλλά και ολάκερης της Ορθοδοξίας:
- το μοναστήρι του Κάτου Αι Γιώργη των Κρημνών (15ος αιών)
- το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο Σούρμπη (1562)
- ο Ιερός Ναός «Σπηλιά Αγίου Γερασίμου» (1554)
- τα απομεινάρια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων (15ος αιων) με την ενετική της Βίγλα (1540), πάνω στα οποία κτίστηκε στα κατοπινά χρόνια ο ιερός ναός της Αγίας Πολυχρονίας. Όλα αυτά σήμερα εμφανίζονται να έχουν… ΠΩΛΗΘΕΙ»!
Επιπλέον, ο Μητροπολίτης σημείωνε ότι «εντός της προαναφερθείσης εκτάσεως, μεγάλο τμήμα ανήκε και ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, έτερο έτι μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στις Τοπικές Κοινότητες Μαριών και Αναφωνητρίας (Δήμου Ζακύνθου) ενώ, τέλος, μεγάλα μεμονωμένα τμήματα ανήκουν σε δεκάδες ιδιώτες κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων (Εξωχώρας, Μαριών, Αναφωνητρίας και Βολιμών) της Νήσου Ζακύνθου».
Σε συνάντηση που είχε πριν από εβδομάδες ο κ. Γεωργιάδης με τους φορείς που έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας της αγοράς 14.500 στρεμμάτων, κοντά στο «Ναυάγιο», ο υπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και τους κάλεσε να συνεργαστούν.
Πηγή: zantetimes.gr