Την «άμεση καθαίρεση της αυθαίρετης εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού επί του προμαχώνα Mocenigo», γνωστού και ως Πύλη της Άμμου, ζητά εγγράφως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων).
Στο έγγραφο, με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2020 και χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά επείγον», που υπογράφει ο αρχαιολόγος – τμηματάρχης Αθανάσιος Μαΐλης και το οποίο εστάλη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και στον Δήμο Χανίων (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών), αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού παρακαλούμε, όπως προβείτε στην άμεση καθαίρεση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού, το οποίο έχει τοποθετηθεί επί του προμαχώνα Mocenigo, χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας μας κατά παράβαση του Ν. 3028/2002.
Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω αυθαίρετες εργασίες υλοποιήθηκαν εντός της θεσμοθετημένης και οριοθετημένης Ζώνης Α απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου πόλης Χανίων (ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/ Β1/Φ47/ 67503/2099 π.ε./23-3-2012 – ΦΕΚ 97/ΑΑΠ/28-3-2012) και επί αρχαίου μνημείου, όπου με βάση το άρθρο 10 του ίδιου νόμου “η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών ή άλλων εγκαταστάσεων η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου είδους εργασίας καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου”.
Συνεπώς, για εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού επί του μνημείου απαιτείται η υποβολή τεχνικής έκθεσης στην Υπηρεσία μας, προκειμένου να εισηγηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο».
Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ΧανίωνΑπό τη μεριά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλης Κοτσιφάκης επεσήμανε ότι παρότι δεν ζητήθηκε έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το έργο έγινε για την ταχύτερη και καλύτερη ανάδειξη του προμαχώνα και χωρίς να υπάρξει καμία παράνομη επέμβαση στο μνημείο.
«Δεν τρυπήσαμε ούτε μία πέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσιφάκης ενώ είπε ότι σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, αποφασίστηκε ότι πρέπει να συνταχθεί μια νέα μελέτη, καθ’ υπόδειξη και με την έγκριση της Αρχαιολογίας ώστε να αναφέρει τις όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν μελλοντικά.
Ο φωτισμός δεν θα αφαιρεθεί από το μνημείο, μέχρι τουλάχιστον τη σύναψη της τεχνικής μελέτης, οπότε και ίσως να χρειαστεί να επέμβουν με νέα τεχνική για επιπρόσθετη φωτοδότηση του τοίχους, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ.
Πάντως σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής είχαν επικροτήσει την τάχιστη επέμβαση και την αποκατάσταση του φωτισμού στο σημείο, που για αρκετά χρόνια παρέμενε στο σκοτάδι, σαν ξεχασμένο από τον χρόνο και τους ανθρώπου.
Ανεξάρτητα με το αν τηρήθηκε ή όχι η διαδικασία, η αντίθεση στο πως φαινόταν το μνημείο πριν και ως τώρα, είναι τεράστια… οπότε καλό θα είναι οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες, αντί να εκδίδουν καθαιρετικές αποφάσεις και “ξηλώματα”, να έρχονται σε επικοινωνία για να βρίσκεται η μέση λύση… Γιατί στην τελική, είδαμε και τόσα χρόνια που βρίσκονται τα μνημεία στην πόλη με τις “νόμιμες παρεμβάσεις”, πόσο “καλοδιατηρημένα”και “αξιοποιημένα” είναι… ειδικά οι προμαχώνες και οι παλιές οχυρώσεις.
Πηγή: cretalive.gr