Στο στόχαστρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» μπήκαν οι δομές φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών της Λέσβου, με αφορμή το βιβλίο του
σύμβουλου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Jean Ziegler. Μάλιστα, ο τίτλος του άρθρου είναι ο ίδιος με του βιβλίου: «Λέσβος, η ντροπή της Ευρώπης».
Παραπάνω από 18.000 άνθρωποι στη ΜόριαΑκολουθώντας μια αποστολή του ΟΗΕ, ο Jean Ziegler πήγε στη Λέσβο, το ελληνικό νησί που φιλοξενεί το μεγαλύτερο από τα πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος. Υπό την ύπατη αρμοστεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι συνωστίζονται εκεί σε απάνθρωπες συνθήκες, παραβιάζοντας τις πιο βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το δικαίωμα ασύλου αμφισβητείται από την ίδια την αδυναμία των περισσότερων προσφύγων να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Το δικαίωμα στην τροφή, όταν τα τρόφιμα που διανέμονται είναι γνωστό ότι είναι χαλασμένα. Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, όταν οι αρουραίοι αποικίζουν τα βουνά σκουπιδιών που περιβάλλουν το επίσημο στρατόπεδο, όταν οι ψείρες προσβάλλουν τα δοχεία στα οποία.
Καταγγέλλει τους επαναπροσανατολισμούς
Στο βιβλίο του, ο Jean Ziegler, είναι αγανακτισμένος στα στρατόπεδα όπου οι αιτούντες άσυλο ζουν υπό άθλιες συνθήκες και καταγγέλλει τους επαναπροσανατολισμούς των μεταναστών που συντονίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συγγραφέας βρέθηκε στη Λέσβο τον Μάιο του 2019 και έγραψε ένα βιβλίο σε αυτό που ονομάζει «ντροπή της Ευρώπης». Ένα σύντομο κείμενο με τη μορφή αγανάκτησης κατά των αθώων στρατοπέδων στα πέντε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπου σήμερα συγκεντρώνονται πάνω από 40.000 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, Ιράν και Σουδάν.
«Σύμβολο αποτυχίας της αλληλεγγύης ο καταυλισμός της Μόριας»Όταν δημιουργήθηκαν, από τα τέλη του 2015, τα "Hot Spot" είχαν σκοπό να περιορίσουν τους ανθρώπους προκειμένου να εξετάσουν γρήγορα το αίτημά τους για άσυλο. Θα συνδεόταν ειδικότερα με ένα μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έναν μηχανισμό ο οποίος, για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους, δεν τηρήθηκε με ευθύνη της Ευρωπαϊκης Ενωσης και των χωρών που έκλεισαν τα σύνορα στην Ελλάδα. Ο καταυλισμός της Μόριας στο νησί της Λέσβου είναι σήμερα το μεγαλύτερο στρατόπεδο στην Ευρώπη και το σύμβολο της αποτυχίας αυτής της αλληλεγγύης.
Ως σύμβουλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Jean Ziegler έγραψε για οργή που τον κυρίευσε βλέποντας την κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων. Σήμερα η Le Monde με αφορμή το βιβλίο, έκανε δυστυχώς εκτενή αναφορά στο πρόβλημα τους μεταταστευτικού στην Ελλάδα, το οποίο όπως φαίνεται έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από την Ανοιξη που επισκέφθηκε ο συγγραφέας την χώρα μας, καθώς οι πληθυσμοί έχουν τετραπλασιαστεί ενώ δεν διαφαίνεται σύντομα λύση.
Με πληροφορίες από: lesvosnews.net