Η Τουρκία ήδη έχει προβεί σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων, από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέχρι και τις ασκήσεις κατάληψης βραχονησίδας ή νησιού.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν ό,τι έχει πράξει το έχει ήδη προαναγγείλει, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ζώνη ασφάλειας στην Συρία, την οποία είχε ήδη πρωτοαναφέρει αρκετό διάστημα πριν. Το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι εάν θα πράξει παρομοίως στο Αιγαίο.
H νήσος του Αγίου Ευστράτιου, στο βόρειο Αιγαίο, απόσταση 18 νμ. από την Λήμνο, βρίσκεται ακριβώς πάνω στον φημισμένο 25ο μεσημβρινό, οπού η τουρκική ηγεσία διεκδικεί συνεκμετάλλευση μέχρι τον συγκεκριμένο μεσημβρινό. Μάλιστα, αποτελεί το μοναδικό νησί του βόρειου Αιγαίου που έχει αυτό το χαρακτηριστικό και από τα λίγα στο Αιγαίο.
Βρίσκεται στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή των Δαρδανελίων και στα μετόπισθεν της Λήμνου και Μυτιλήνης. Παράλληλα αρκετές τούρκικές NAVTEX έχουν εκδοθεί πλησίον των βορειοανατολικών παραλιών του νησιού. Οποιαδήποτε τούρκικη προσπάθεια της υποβάθμισης της ελληνικής επιρροής πάνω στον Άγιο Ευστράτιο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και των δυο προ αναφερόντων μεγαλύτερων νησιών.
Ήδη η Τουρκία επιζητεί την αποστρατικοποίηση της περιοχής, ακολουθώντας το δικό της δόγμα που αφορά την ισχυροποίηση της στο πορθμό των Δαρδανελίων και στο βόρειο Αιγαίο.
Το νησί έχει τη μικρότερη μόνιμη ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή-μια χούφτα οπλιτών και αξιωματικών, το Επιτηρητικό Φυλάκιο Αγίου Ευστρατίου που ανήκει στην Περιοχή Ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ») και η οποία θα φέρει το δύσκολο έργο της ενίσχυσης του νησιού σε κάποια απειλή. Μάλιστα έχει το μικρότερο μέγεθος μόνιμου πληθυσμού, κάτω από 300 κάτοικοι.
Ο Άγιος Ευστράτιος, παράλληλα με το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αποτελεί μια σημαντική περιοχή γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος καθώς οποιαδήποτε επιτυχημένη προσβολή του νησιού ή μέρους του και η αδυναμία αποτροπής ενδέχεται να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου «γκρίζα ζώνη».
Με τούρκικα στρατεύματα κυριολεκτικά πάνω στον 25ο μεσημβρινό, δίνοντας έτσι στην τουρκική ηγεσία σημείο αναφοράς, ώστε να το χρησιμοποιήσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων και να τα αποσύρει, αλλάζοντας το status quo στο Βόρειο Αιγαίο.
Πηγή: limnosreport.gr