Ένα τροχαίο δυστύχημα συγκλόνισε την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Θύμα του τροχαίου ήταν ο καταξιωμένος επιχειρηματίας Θεόδωρος Νιτσιάκος, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής, 10 Ιανουαρίου, έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και έπεσε σε γκρεμό στην Αετομηλίτσα που τόσο αγαπούσε και επισκέπτονταν συχνά.
Ο άτυχος άντρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από κατοίκους του χωριού και Πυροσβέστες αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Πως συνέβη το τροχαίο
Ο 76χρονος επιχειρηματίας, έχοντας ως συνοδηγό έναν συγγενή του κινούνταν στο δασικό δρόμο Αετομηλίτσας-Πληκατίου ,όταν στο 5ο χιλιόμετρο το όχημα λόγω του πάγου στο οδόστρωμα ήταν αδύνατο να συνεχίσει την πορεία του και ακινητοποιήθηκε.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν ο συνοδηγός κατέβηκε από το αυτοκίνητο και ο Θοδωρής Νιτσιάκος προσπάθησε να κινήσει το όχημα. Λόγω της ανηφορικής όμως κλίσης του σημείου το αυτοκίνητο έφυγε προς τα πίσω και ανετράπη σε γκρεμό.
Ο συνοδηγός ειδοποίησε τους χωριανούς από την Αετομηλίτσα και τις Αρχές. Οι χωριανοί κατάφεραν να ανασύρουν τον άτυχο επιχειρηματία , με τον γιατρό του ΕΚΑΒ που έφτασε στην περιοχή να διαπιστώνει τον θάνατό του. Την θλίψη του εξέφρασε και ο Περιφερειαρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης για τον θάνατο του Θεόδωρου Νιτσιάκου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καχριμάνης «ήταν άνθρωπος, ήταν σωστός επιχειρηματίας. Έχω συγκλονιστεί. Ήταν Βλάχος όπως και εγώ. Βοήθησε πολύ κόσμο χωρίς να γίνεται γνωστό. Συλληπτήρια στην οικογένεια του».
Στα μονοπάτια που αγαπούσε τον περίμενε ο θάνατος Κάθε Παρασκευή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος συνήθιζε να αφήνει τα Γιάννενα και να ανεβαίνει στην Αετομηλίτσα. «Χωριό-φάντασμα» είναι η Αετομηλίτσα, όπως έχει χαρακτηριστεί, επειδή οι κάτοικοι του, ως επί το πλείστον Βλάχοι, το εγκατέλειπαν τον χειμώνα, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.532 μέτρα.
Τα αντάμωμα στο καταφύγιο
Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την ευκαιρία και της λειτουργίας του καταφυγίου, της δραστηριότητας του τοπικού συλλόγου, αλλά και ορισμένων μελών του, όπως ο Νιτσιάκος, το χωριό απέκτησε ζωή και τον χειμώνα κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
Ο Νιτσιάκος κάθε Παρασκευή έδινε ραντεβού με τους φίλους και συντοπίτες του στον Ξενώνα - Καταφύγιο. Εκεί αντάμωναν, θυμόντουσαν τα παλιά, έκαναν τα σχέδιά τους για την αναβάθμιση του χωριού τους, για τα ανταμώματα των Βλάχων το καλοκαιρί, και όταν ο καιρός το επέτρεπε, πήγαιναν για κυνήγι αγριογούρουνων.
Θλίψη στο τελευταίο αντίο
Το τελευταίο αντίο, στον επιχειρηματία Θοδωρή Νιτσιάκο, ο οποίος έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στο χωριό του την Αετομηλίτσα το βράδυ της Παρασκευής, είπαν το μεσημέρι της Κυριακής, η σύζυγος , τα παιδιά του οι συγγενείς, οι φίλοι ,εκατοντάδες εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου. Η εξόδιος ακολουθία, ετελέστη στις 13:00 στον ιερό Ναό της Περιβλέπτου στα Ιωάννινα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου.
Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Νιτσιάκος
Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος ήταν ο ιδρυτής της γνωστής επιχείρησης «Κοτόπουλα Νιτσιάκος», ενώ είχε αναπτύξει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και γεννημένος στις 25/3/1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος έκανε σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας. Το 1972 αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα.
Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια του.
Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευη πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.
Την τελευταία δεκαετία, η «Νιτσιάκος» υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.
Στο τιμόνι του ομίλου βρίσκεται πλέον ο γιος του Θεόδωρου Νιτσιάκου, Κωνσταντίνος έχοντας στο πλευρό του τις αδελφές του Μαριλένα στον εμπορικό τομέα και την Αγγελική η οποία πέρα από τον ξενοδοχειακό τομέα τους τελευταίους μήνες έχει πλέον έντονη δραστηριότητα και στις παραγωγικές επιχειρήσεις της Νιτσιάκος.
Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό ο κύκλος εργασιών του ομίλου Νιτσιάκου διαμορφώθηκε το 2018 σε 347 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2017 ενώ τα μετά φόρων κέρδη ήταν της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία διαθέτει χαμηλό τραπεζικό δανεισμό για το μέγεθος της.
Σε επίπεδο εργαζομένων αύξησε τους εργαζόμενους της σε 854 το 2018 έναντι 806 την προηγούμενη χρονιά. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων μέσω υπεργολαβιών ξεπερνάει τους 1.000. Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων δίπλα στην Παμβώτιδα Επίσης δυναμική παρουσία έχει και στον τουριστικό τομέα, συγκεκριμένα, στην πόλη των Ιωαννίνων ξεχωρίζει το πέντε αστέρων Hotel Du Lac Congress Center & Spa δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.
Διαθέτει 170 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, δύο εστιατόρια και μπαρ, σαλόνια με υπέροχη θέα στη λίμνη, χώρους πολλαπλών χρήσεων, ένα αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και ένα κέντρο ευεξίας και χαλάρωσης. Το ξενοδοχείο λειτουργεί από το 1999 και πραγματοποίησε ριζική ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2010.
Παράλληλα το Marilena Premium Hotel βρίσκεται στο Πυργί της Κέρκυρας και διαθέτει 83 δωμάτια κατανεμειμένα σε 7 κτίρια παραδοσιακής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής ανάμεσα σε ελαιόδενδρα και κήπους.
Πηγή: news2u.gr