Λαϊκά δρώμενα στα χωριά μας

 

Ακόμη και με θερμοκρασίες υπό του μηδενός που επικρατούν στο Νομό Δράμας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας κατάφεραν για ακόμη μια χρονιά να κρατήσουν άσβεστη την τοπική μας παράδοση.

Τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής μας ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στα χωριά Βώλακα, Καλή Βρύση, Μοναστηράκι, Ξηροπόταμο, Παγονέρι, Πετρούσα και Πύργους, και ολοκληρώθηκαν χθες Τετάρτη.

Την Τετάρτη στα χωριά Βώλακα, Καλή Βρύση, Πετρούσα και Πύργους κορυφώθηκαν τα λαϊκά δρώμενα, καθώς ήταν οι τελευταίες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Δωδεκαημέρου τα οποία αποβλέπουν στην καλοτυχία, την γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

Βώλακας

Στον Βώλακα, τα δρώμενα των Θεοφανίων αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου, με το έθιμο της «μπάρας», και στις 7 του μηνός, ομάδες νέων μεταμφιέζονται σε «Αράπηδες» ή «Χαράπια».

Στις 8 του μηνός ήταν η ημέρα του Μπάμπιντεν, όπου έγινε αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη διαδικασία και τα τελετουργικά ενός κανονικού γάμου. Μετά την τελετή, ακολούθησε γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και οι Αρκούδες, μεταμφιεσμένοι με δέρματα που κάλυπταν όλο το σώμα, μεγάλη μάσκα, και κουδούνι κρεμασμένο στη μέση.

Δρουν κατά ομάδες με αρχηγό τον Αρκουδιάρη ο οποίος τραγουδάει κτυπώντας τον νταχαρέ και οι Αρκούδες χορεύουν στο ρυθμό του, συνήθως κινούνται χοροπηδώντας στο ρυθμό του Αρκουδιάρη και κτυπούν με τα δυο χέρια το κουδούνι που έχουν στη μέση. Η κίνηση αυτή γίνεται για εκφοβισμό κατά μια εξήγηση, ως παραλήρημα ερωτισμού κατά μια άλλη.

Καλή Βρύση

Στην Καλή Βρύση, κυρίαρχο στοιχείο είναι τα Μπαμπούγερα, άνθρωποι μεταμφιεσμένοι που κάνουν την εμφάνιση τους το τριήμερο 6,7 και 8 Ιανουαρίου, στα σοκάκια και στους δρόμους του χωριού.

Το έθιμο κορυφώθηκε την Τετάρτη με την αναπαράσταση του σατυρικού γάμου, συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία με νεωτερικά. Τη νύφη, υποδύεται πάντα άντρας και μετά την τέλεση του μυστηρίου στην κεντρική πλατεία του χωριού, την κλέβουν οι Μπαμπούγεροι από τον γαμπρό και αργότερα του την επιστρέφουν. Στο ρόλο των κουμπάρων προσκαλούνται πολιτιστικοί σύλλογοι διάφορων περιοχών. Τέλος, η τελευταία ημέρα του δρώμενου ήταν αφιερωμένη στο «ιερό» πρόσωπο της γριάς μαμής, που τα παλαιότερα χρόνια ξεγεννούσε όλες τις γυναίκες του χωριού.

Πετρούσα

Κάθε χρόνο στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου, στην Πετρούσα, τελείται το «Μπάμπιντεν», ένα δρώμενο που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος του χρόνου και αποβλέπει στην καλοτυχία, τη γονιμότητα, την καρποφορία, την απελευθέρωση της γης από τα δεσμά του χειμώνα.

Το απόγευμα Τετάρτης, ξεκίνησε η πομπή από την πλατεία και κατέληξε στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου. Εκεί, έγινε η αναπαράσταση οργώματος και σποράς καθώς και άλλων εργασιών, με την παρουσία του σταχτή και των «ανδρείκελων» που αναπαριστούν την γενετήσια ορμή και το «Μπάμπιντεν» κορυφώθηκε με γλέντι που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.

Πύργοι

Η τέλεση του δρώμενου στους Πύργους ξεκινάει από το πρωί της ημέρας των Θεοφανείων, και διαρκεί τρεις ημέρες.

Η τελευταία ημέρα του δρώμενου, ήταν αφιερωμένη στη μαμή του χωριού ή «Μπάμπω», όπου στολίζουν ένα γαϊδουράκι με διάφορα ρούχα και ανεβάζουν επάνω του τις γριές αλλά και όσους άλλους το επιθυμούν.

Πηγή:proinos-typos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις