Η πρόταση φύτευσης έχει στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα παιδιά ώστε η ακρογιαλιά του Φαλήρου να γίνει μέρος του σχολικού τους κήπου.
Γράφει η Μαρία Α. Μπαρμπουτσή από το ΚΔΑΠ Π. Φαλήρου, Εργαστήρι Κηπουρικής
Επιχειρείται η αναβίωση και ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής με το «κρινάκι του Φαλήρου» με την παράλληλη ανάδειξη του κρίνου της θάλασσας σαν ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά και φυσικού ζωντανού «μνημείου» ενώ τα παιδιά εξοικοιώνωνται με την έννοια της διάσωσης του απειλούμενου είδους Pancratium maritimum (Red Data Book).
Επιλογή θέσης φύτευσης
Αναφερόμενος στην επιλογή της θέσης φύτευσης του κρίνου της θάλασσας στην παραλία του Παλιού Φαλήρου, σας γνωρίζω ότι σαν παράμετροι επιλογής της θέσης εξετάστηκαν:
- η κάλυψη από το χειμέριο κύμα (κίνδυνος να παρασυρθούν οι βολβοί)
- η δυνατότητα εύκολου εντοπισμού της φύτευσης από τους επισκέπτες.
Η φύτευση θα πρέπει να είναι ορατή και από τους λουόμενους και από τους επισκέπτες που απολαμβάνουν την βόλτα τους. Η παραλία όμως είναι μεγάλη και η φύτευση θα «χαθεί» εάν δεν βρίσκεται κοντά σε κάποιο ιδιαίτερο τοπιακό χαρακτηριστικό αναφοράς να βρίσκεται σε σημείο που δεν θα περάσουν μηχανήματα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία της παραλίας για την καλοκαιρινή περίοδο να βρίσκεται σημείο που δεν «πατιέται» και δεν θα καταστραφεί με την χρήση της παραλίας από τους κολυμβητές Ύστερα από την επικοινωνία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Π. Φαλήρου και την επιτόπου εκτίμηση όλης της παραλίας, από το διατηρητέο κτίσμα του Φλοίσβου μέχρι την εκβολή του ρέματος της πικροδάφνης, εντοπίστηκαν 3 θέσεις να συγκεντρώνουν κάποια από τα παραπάνω κριτήρια οι οποίες περιγράφονται στη συνέχεια.
1. Κτίριο Φλοίσβου
Φύτευση στην παραλία εμπρός από το χαρακτηριστικό στρογγυλό κτίριο του Φλοίσβου. Η θέση είναι σε περίβλεπτο σημείο, έχει διαχειρίσιμο μέγεθος, υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά σύμφωνα με το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Παλιού Φαλήρου, το χειμέριο κύμα έχει 100% κάλυψη της παραλίας ενώ πολλές φορές βρέχει και τους περαστικούς. Η θέση μάλλον αποκλείεται γιατί το πιθανότερο είναι να παρασύρει τους βολβούς η θάλασσα.
2. Ρέμα Πικροδάφνης
Το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου υπέδειξε η φύτευση στην εκβολή του ρέματος της Πικροδάφνης. Εκβολή ρέματος πικροδάφνης Οπτική μόνωση από την παραλία Το σημείο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα γιατί έχει οπτική μόνωση από την υπόλοιπη παραλία, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο σε κολυμβητές και επισκέπτες, είναι ιδιαίτερης σημασίας 6 βιότοπος, προσφέρει ασυνήθιστη ομορφιά μέσα στον αστικό ιστό και είναι ορατό από τον δρόμο. Δεν φαίνεται όμως ασφαλής η φύτευση του κρίνου λόγω της παρουσίας άφθονου νερού. Το κρινάκι της θάλασσας δεν φαίνεται να ευδοκιμεί σε εκβολές ρεμάτων ή ποταμών αλλά μόνον σε αμμοθίνες.
3. Παραλία Φλοίσβου στο ύψος της Αγίου Αλεξάνδρου
Στην προέκταση της Αγίου Αλεξάνδρου, βρίσκεται μικρό τμήμα της παραλίας όπου στο πρανές έχει φυτρώσει, πιθανόν από παλιότερη φύτευση (δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη παραλία) κρίταμο. Στη βάση αυτής της βλάστησης, δεξιά από τη σκάλα όπως κατεβαίνουμε στην παραλία αλλά και αριστερά φαίνεται ασφαλέστερη επιλογή θέσης φύτευσης γιατί υπάρχει άμμος ή μπορεί να αντικατασταθεί τοπικά το υπάρχον έδαφος με άμμο, έχει αρκετή απόσταση και προστασία από το χειμέριο κύμα και μπορεί να αποφευχθεί η επέμβαση με μηχανήματα καθαρισμού.
Η εκτιμώμενη πυκνότητα φύτευσης είναι περίπου οκτώ με δέκα βολβοί ανά τετραγωνικό μέτρο και η φύτευση προγραμματίζεται να υλοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα 2021 από τα παιδιά που συμμετέχουν στο τμήμα κηπουρικής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Π. Φαλήρου.